Predavanje na temu „Anton Lukateli i savremena crnogorska umjetnost”

 

JU Muzeji i galerije Budve, povodom svečane proslave Dana opštine Budva u subotu, 26. novembra u 19 časova u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu organizuje predavanje na temu Anton Lukateli i savremena crnogorska umjetnost. Na predavanju će govoriti Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti, Ivanka Lukateli, kćerka Antona Lukatelija, i Dušan Medin, MA.  

Biografija umjetnika i kratak tekst o umjetniku i izložbi koja je prethodila predavanju, čiji je autor  Dušan Medin, MA: 

Anton Lukateli (Herceg Novi, 1916 – Beograd, 1992), među dragim ljudima oslovljavan sa Tonći, bio je veliki prijatelj Petrovca i Petrovčana, kao i oni naklonjen socijalističkim idejama još od prvih decenija XX vijeka.

Za razliku od privatnih kolekcija, monumentalna lučno zasvođena ikona Svetog Vida s motivima uzavrelog kotla, gavrana i lava koji drži štit na kojem su ispisana imena četiri jevanđelista – krasi oltar istoimene petrovačke rimokatoličke crkve. U pitanju je jedan od njegovih posljednjih radova, nastao tokom 1989. i 1990. godine, kako je na ikoni i zapisano (dolje lijevo), dok na centralnom dijelu dna stoji: „Crkvici Svetog Vida na dar, našoj napaćenoj majci u pokoj (Tonći i Sveto Lukateli)ˮ.

Povjerenje, dobra volja i svesrdna podrška ćerke Antona Lukatelija – Ivanke, svjetski priznate i afirmisane primabalerine, da do održavanja ove izložbe dođe, bili su snažan podstrek i spiritus movens kustosima. Njena želja da neke od radova iz svoje kolekcije u Beogradu ustupi za prvo javno predstavljanje, dostojni su velike zahvalnosti.

Izložba „Anton Lukateli (1916–1992)ˮ, priređena povodom obilježavanja tri decenije od njegovog upokojenja, kao i prateća predavanja o njegovom liku i stvaralaštvu, nastojanje je petrovačke kulturne scene da se oduži ovom izuzetnom umjetniku i istaknutom kulturnom stvaraocu, tim prije što u našem gradu do sada nijesu predstavljani Lukatelijevi radovi.

           

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + 8 =