Predstavljanje projekta “Uramljena ljetovanja” dr Mile Medigović-Stefanović

 
 
 
 

  PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “URAMLJENA LJETOVANJA”
DR MILE MEDIGOVIĆ-STEFANOVIĆ

U JUSD “CRVANA KOMUNA” U PETROVCU 10.08.2013. GODINE

 

 

Ljeta 2013. godine obilježava se jubilej “Devedeset godina organizovanog turizma u Paštrovićima (1923-2013)” koji priređuju Opština Budva, Turistička organizacija opštine Budva i Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”, a centralano mjesto u ovome jubileju zauzelo je predstavljanje projekta “Uramljena ljetovanja” autorke dr Mile Medigović-Stefanović (izdavač Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”, Beograd, 2013).

 

Plakat projekta

 

Multimedijalni projekat “Uramljena ljetovanja” čine monografija i prateća grafički dizajnirana izložba, a naučno tretirana tema su početak i Autorka dr Mila Medigvić-Stefanović, istoriograf kulturerazvoj organizovanog turizma na Paštrovskoj rivijeri. S obzirom na to da je autorkin fokus bio usmjeren uglavnom na period između dva svjetska rata, osnovni izvori koji su konsultovani bili su arhivi, biblioteke, muzeji i privatne kolekcije u kojima je pregledano i iz kojih je preuzeto mnoštvo dokumenata, rukopisa, Monografija Uramljena ljetovanjatekstova iz međuratne štampe, starih fotografija, razglednica, grafika i drugog korisnog materijala za istraživanje i analizu. Vođeni su, takođe, i razgovori sa brojnim sagovornicima koji su direktni ili indirektni svjedoci ili učesnici ondašnjih turističkih dešavanja. U projektu su osvjetljena zanimljiva društvena i turistička kretanja u međuratnim Paštrovićima kroz poglavlja o Petrovcu i okolini, Svetom Stefanu, Miločeru i Bečićima.

Monografija “Uramljena ljetovanja” svečano je predstavljena u JUSD “Crvena komuna” u Petrovcu na Moru u subotu, 10. avgusta 2013. godine u 20 časova i na njoj su učestvovali dr Miroslav Luketić, maestro Bojan Suđić i autorka dr Mila Medigović-Stefanović.

 

Učesnici promocije monografije ''Uramljena ljetovanja''

Autorka dr Mila Medigvić-Stefanović

Dr Miroslav Luketić, istoričar

Maestro Bojan Suđić, dirigent

 

Prateću prigodnu izložbu koji je kreirao grafički dizajner Miloš Sibinović otvorila je prof. dr Anika Skovran u Galeriji “Marko K. Gregović u JUSD “Crvenoj komuni”.

 

Dio panoa prateće izložbe

Prof. dr Anika Skovran otvara pratecu izlozbu

Direktor JUSD ''Crvena komuna'' Niko Perazić, autorka i prof. dr Anika Skovran

 

Na početku programa prisutne je, u ime organizatora jubileja, pozdravio potpredsjednik Opštine Budva gospodin Ljubomir Filipović, a moderator književne večeri bio je Dušan Medin, urednik monografije i saradnik na projektu.

 

Ljubomir Filipović, potpredsjednik Opštine Budva

Dušan Medin, urednik monografije

 

Nakon promocije svečano su uručene zahvalnice brojnim prenumerantima, sponzorima i prijatelja projekta “Uramljena ljetovanja”, a Ženska vokalna grupa “Harmonija” iz Budve izvedbama tradicionalnih paštrovskih i drugih primorskih pjesmama uljepšala je i oplemenila ovaj skup Paštrovića i njihovih prijatelja koji su u velikom broju ispratili program i pokazali zainteresovanost za domaće teme iz kulturne istoriografije.

 

''Harmonija'' učesnici na promociji Monografije

Posjetioci promocije Monografije Uramljena ljetovanja - 1

Posjetioci promocije Monografije Uramljena ljetovanja - 2

Posjetioci promocije Monografije Uramljena ljetovanja - 3

Milica Šoljaga, Marija Šoljaga i Mila Medin u paštrovskoj nošnji

 

Pripremio Dušan Medin,
menadžer projekta “Uramljena ljetovanja” i sekretar Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”

Autor fotografija: Mirko Grubić

 

Prilog je objavljen u Primorskim novinama – online izdanje.