SD „Crvena komuna“ – Otvorena izložba „Refleksije praistorije u bronzi“

 

 

25.09.2018.

U poneđeljak, 24. septembra 2018. godine u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu, otvorena je dokumentarna izložbe „Refleksije praistorije u bronzi“, autora Boruta Križa, dipl. arheologa i muzejskog savjetnika Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta (Republika Slovenija). Izložba je organizovana u okviru manifestacije međunarodnog karaktera „Dani evropske baštine“, a organizator je JU Muzeji i galerije Budve.

Na sinoćnjem događaju, prisutne je, u ime JU Muzeji i galerije Budve, pozdravila Dragica Ćetković, muzejska pedagoškinja, koja je bliže predstavila program ove manifestacije u našoj ustanovi, a potom i predstavila i najavila učesnike.

Zatim se obratio koordinator „Dana evropske baštine“ ispred Ustanove i kustos izložbe „Refleksije praistorije u bronzi“, Dušan Medin, dipl. arheolog i master menadžer u kulturi, istakavši zadovoljstvom međunarodnom i međuinstitucionalnom saradnjom sa Dolenjskim muzejem iz Novom Mesta, kao i sa Ambasadom Republike Slovenije u Crnoj Gori, a posebno sa zamjenicom Ambasadora Stankom Štrukelj, koja je i inicirala saradnju na ovom projektu. Detaljnije je predstavio program „Dana evropske baštine“ u našoj Ustanovi, posebno se osvrnuvši na izložbu koja je sinoć otvorena, dodajući da su situle i situlska umjetnost posebna vrsta kulturnog nasljeđa koju baštine Slovenija i okolne zemlje, ali da po svojim kulturno-istorijskim i estetskim karakteristikama oni nesumnjivo pripadaju svjetskoj kulturnoj zaostavštini.

Direktorica Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta Jasna Dokl Osolnik zahvalila je na saradnji crnogorskim i slovenačkim partnerima, ističući da su joj velika čast i zadovoljstvo što u Evropskoj godini kulturne baštine muzej kojim upravlja ima priliku da predstavi svoj rad i u Crnoj Gori i Budvi, te zaključila: „Našu ustanovu, doduše, čini pet kustoskih odjeljenja, no arheologija predstavlja našu posebno značajnu disciplinu, a situlski nalazi koje smo pronašli tokom dugogodišnjih iskopavanja i koje čuvamo spadaju u najvažnije ove vrste u Evropi“.

Autor izložbe Borut Križ, dipl. arheolog i muzejski savjetnik iz Dolenjskog muzeja obratio se sljedećim riječima: „Izložba situlska umjetnost Novog Mesta prikazuje bogate predmete društva starijeg gvozdenog doba, tj. proizvođača gvožđa, staklara, vojnika i trgovaca, a, prije svega, halštatskih knezova – elitnog sloja koji je imao vodeću ulogu u svim oblastima života. Prestižnim predmetima položenim u grobove njegov vlasnik isticao je svoj položaj kako na ovom, tako i u zagrobnom životu. Ova izložba je u potpunosti upriličena na izložbenim panoima, a novomeške situle se čuvaju na bezbjednom mjestu, tj. u vitrinama stalne postavke Dolenjskog muzeja, jer ih zbog njihove krhkosti i osjetljivosti više ne možemo pomjerati. Nažalost, velike evropske izložbe će ubuduće ostati bez ovih vrhunskih spomenika jer bi ih transport mogao oštetiti, pa čak i uništiti.“

Izložbu je otvorila zamjenica Ambasada Republike Slovenije u Crnoj Gori, Stanka Štrukelj. Ona je podsjetila na dobre političke, privredne kulturne i druge veze dvije države, ističući da odlične političke relacije stvaraju prostor uspostavljanju još čvršće saradnje. Posebno je istakla bliskost Budve i slovenačkih gradova Celje i Kamnik, sa kojima je budvanska opština već godinama u pobratimskim odnosima. Zahvalila je na pozitivnoj saradnji JU Muzeji i galerije Budve i izrazila nadu da će sličnih do realizacije sličnih projekata dolaziti u budućnosti.

Izložba će biti otvorena za javnost u Spomen domu „Crvana komuna“ u Petrovcu do 15. oktobra.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × three =