Muzika i Paštrovići – informacija i inspiracija: Razgovor sa dr Zlatom Marjanović

 

Petrovac 1

 
 

U neđelju 06 jula 2014. godine, u Crvenoj komuni u Petrovcu, održan je program pod nazivom Muzika i Paštrovići – informacija i inspiracija: Razgovor sa dr Zlatom Marjanović. Moderator večeri bio je Dušan Medin, sekretar Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”. Program su organizovali JU “Muzeji i galerije” Budva i Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”.

 

Plakat

 

U ime organizatora, prisutne su pozdravili Niko Perazić i Dušan Medin.

 

Pozdravna riječ Nika Perazića

Pozdravna riječ Dušana Medina

 

U uvodnom dijelu, Dušan Medin je upoznao prisutne sa dijelom biografije dr Zlate Marjanović. Naravno, skraćena varijanta biografije, jer bi navođenje podataka iz njene  bogate biografije oduzelo dobar dio večeri predviđene za razgovor. Iz sličnih razloga, i ovđe ćemo navesti skraćenu varijantu.

 

Dusan Medin čita biografiju Zlate Marjanovic

 

 Dr Zlata Marjanović

profesor etnomuzikologije, tradicionalnog pevanja, tradicionalnog sviranja i narodnih ansambala u Muzičkoj školi ,,Stevan Mokranjac“ u Kraljevu.

Rođena 1966. godine u Beogradu.

Nižu muzičku školu i prvi srednje muzičke škole, klavirski odsek, završila u školi „Jovan Bandur“ u Pančevu. Školovanje nastavlja u srednjoj muzičkoj školi „Kornelije Stanković“ u Beogradu, koju završava 1985. godine sa odličnim uspehom i zvanjem klavirista-korepetitor.

Godine 1985. upisuje studije etnomuzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, koje pod mentorstvom dr Dimitrija Golemovića završava 1990. godine, sa ocenom 10 iz glavnog predmeta i sa radom „Uloga muzike u tradicionalnim obredima sela Brza“.

Uporedo sa studijama etnomuzikologije, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pohađa nastavu čembala u klasi prof. Olivere Đurđević, nastavu klavira u klasi prof. Sanje Drakulić i prof. Igora Laska, nastavu kamerne muzike u klasi prof. Nade Kecman i članica je hora Collegium musicum.

Kao najboljem studentu za 1991. godinu dodeljuje joj se nagrada iz fonda Aleksandra Đorđevića.

Godine 1997. pod mentorstvom dr Dimitrija Golemovića završava magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, sa radom „Vokalna muzička tradicija Boke Kotorske“.

Tokom studija, bila stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i tehničkog podmlatka.

Godine 2013. pod mentorstvom dr Dimitrija Golemovića završava doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, sa radom „Narodna muzika Boke Kotorske i Crnogorskog primorja“.

Istražujući vokalnu, vokalno-instrumentalnu i instrumentalnu muzičku tradiciju, još tokom studija obilazi delove Srbije (istočna, jugoistočna i zapadna Srbija, jugoistočno Kosovo), a počev od 1986. godine i delove Crne Gore (Primorje sa zaleđem).

OBRAZOVANjE

– osnovne studije – Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, Odsek za etnomuzikologiju, 1991.

– magistratura – Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, 1997.

– doktorat – Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, 2013.

PROFESIONALNO ISKUSTVO

– oktobar 1988. do februar 1989. Muzička škola “Jovan Bandur” Pančevo (istorija muzike)

– septembar 1989. do septembar 1994. godine – Muzička škola “Jovan Bandur” Pančevo (istorija muzike, etnomuzikologija, uporedni klavir)

– mart – jun 1998. godine – Muzička škola “Josip Slavenski” Beograd (solfeđo, dečiji orkestar)

– od 1999. do 2004. godine Ansambl narodnih igara i pesama “Kolo” Beograd

– od 1999. do 2003. godine Viša Muzička škola Niš, zvanje višeg predavača (etnomuzikologija)

– od septembra 2005. – Muzička škola ,,Stevan Mokranjac“ Kraljevo (etnomuzikologija, tradicionalno pevanje, tradicionalno sviranje, tradicionalni ansambli)

Učestvovala je na 18 naučnih skupova. Dobitnik je 9 nagrada i priznanja. Autor je tri knjige i 27 naučnih radova. Napisala više drugih radova, predgovora za knjigu, recenzija, predavanja… Jako izražena umjetnička djelatnost.

 

Zlata Marjanovic - 4

 

Osjećajući znatiželju prisutnih, moderator Dušan Medin je pitao Zlatu Marjanović da objasni odakle njeno interesovanje i motivi da se bavi narodnom muzikom ovog područja kad ne vodi porijeklo iz ovih krajeva. Proučavanje je počelo još na fakultetu, jer se u to vrijeme postojanja zajedničke države – Jugoslavije, na fakultetu proučavala narodna muzika iz svih krajeva, a ne nužno iz Srbije. To interesovanje za istraživanjem narodne muzike ovih prostora, na veliko zadovoljstvo traje i danas, istakla je Zlata Marjanović.

 

Dusan Medin - 3

 

Počeci istraživačkog rada u ovoj oblasti vezuju se za 1986. godinu. Ta istraživanja, Zlata Marjanović je naučno uobličila 1997. godine kroz magistarski rad koji je nosio naziv “Vokalna muzička tradicija Boke Kotorske”. Nakon magistarskog rada, proširila je područje istraživanja i na još neke djelove Crnogorskog primorja. Rezultat tog istraživanja je i doktorski rad 2013. godine pod nazivom “Narodna muzika Boke Kotorske i Crnogorskog primorja”.

U okviru ovog rada, napomenula je Zlata Marjanović, nije obuhvaćeno područje Bara i Ulcinja, odnosno njihovo zaleđe, ali je izrazila nadu da će uskoro biti u prilici da i taj dio Crnogorskog primorja obradi.

 

Zlata Marjanovic i Dusan Medin - 1

 

“Konkretno bavljenje narodnom muzikom Paštrovića započelo je 2002. godine na inicijativu gospodina Miroslava Luketića. Od 2002. do danas, razgovarala sam i zapisala kazivanja veoma velikog broja žitelja Paštrovića”, kazala je Zlata Marjanović.

Narodna muzika Paštrovića je veoma kvalitetna. Uopšte, narodnu muziku treba cijeniti, jer je ona na neki način duhovna vertikala svakog naroda. Prije svega, naglasila je Zlata Marjanović, narodna muzička tradicija se vezuje za obrede i običaje. U ovom dijelu detaljno je objasnila kako to izgleda kod pojedinih narodnih običaja kao što je prstenovanje, svadba i sl.

Poseban doživljaj i pečat autentičnosti ove teme, dala je magistar Kaća Zenović, izvođenjem djelova izvornih pjesama koje su karakteristične za područje Paštrovića.

 

Kaca Zenovic - 3

Kaca Zenovic - 2

 

Istražujući muzičku narodnu tradiciju, Zlata Marjanović je otkrila i koji su to muzički instrumenti bili zastupljeni u selima Paštrovića. To su tri instrumenta od kojih dominiraju Z. Marjanovicgusle, jer je guslarska tradicija bila veoma razvijena. Pjevanje uz gusle je bila neminovnost i svaka kuća je imala gusle. Praktično, one su bile dio identiteta ovih prostora.

Drugi instrument su diple koje se više ne koriste na prostoru Paštrovića. Treći instrument je Paštrovski duduk.

Dusan Medin - 2Kad su u pitanju notni i zvučni zapisi, Zlata Marjanović je kazala da oni postoje i da su zabilježeni znatno prije nego u mnogim drugim krajevima. Prvi od njih datira još iz 1869. godine, a u tom zapisu se nalaze dvije guslarske pjesme koje su zabilježene u Bečićima.

Proučavanje muzičke tradicije Paštrovića je jako obiman posao koji se mora odvijati u dužem periodu. Iz tih razloga neophodno je nastaviti sa daljim istraživanjima, pa je u tom smislu bilo priče i o budućim projektima na ovom planu.

Pri kraju programa Stevo Jovanović iz Tudorovića, dočarao je prisutnima kako je proticalo Badnje veče u njihovoj kući.

 

Stevo Jovanovic

 

Očigledno dobro poznavanje materije o kojoj se govorilo, izražen smisao za ulogu koja mu je pripala u ovom razgovoru, Dušan Medin je pravilno odabranim pitanjima, omogućio da veliki broj prisutnih dobije što više informacija o narodnoj muzičkoj tradiciji Paštrovića od dr Zlate Marjanović, koja je nesumnjivo njen najveći poznavalac. Naučni pristup ovoj temi i veoma prihvatljiv način prenošenja saznanja prisutnima od strane Zlate Marjanović, učinili su da ovo veče bude veoma zanimljivo, poučno i inspirativno. Valjda je to i jedna od osnovnih pozitivnih osobina koje krase dobrog prosvjetnog radnika, da umije na pravi način da prenese znanja na ostale. Zlati je to zaista pošlo za rukom.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4