Tivat – Predstavljena knjiga razgovora Znakovi vremena

U organizaciji MATICE BOKE, u saradnji sa CENTROM ZA KULTURU TIVAT, u maloj sali tivatskog Centra za kulturu, predstavljena je knjiga razgovora ZNAKOVI VREMENA, poznatog crnogorskog novinara i publiciste RANKA PAVIĆEVIĆA.

U poplavi ispraznih intervjua, naručenih pitanja, nespremnih novinara, nespremnih sagovornika, svađanja novinara i intervjuisanog, Rankovi razgovori, dođu kao melem, kao udžbenik novinarstva, kao dobra obnova za razmišljanje o našem bitisanju na ovom prostoru. Pametan čovjek može mnogo naučiti iz ove knjige, kazao je direktor Radija Tivat, novinar i publicista DRAGAN POPADIĆ. Što vrijeme bude više prolazilo, kazao je on, ova knjiga će biti vrednija. Ona je pečat jednog vremena, razmišljanja nekih pametnih i zanimljivih ljudi, legendi u svom poslu, ali i naslućivanje budućih dogadjaja. Riječju, ovo je dnevnik duha vremena, koje iz današnjeg ugla, djeluje kao bajka. Ovo je priča o slobodi i njenom ostvarivanju na ovim prostorima. Ali i slobodi autora knjige Ranka Pavićevića i njegovom napredovanju. Ako ste talentovani žurnalista, imate iskustva, dugo ste u poslu, i sami ste imali bezbroj intervjua, volite knjige, a nijeste ljubomorni, onda kolegi Ranku možete poručiti samo ovo: “Kapa dolje majstore”, kazao je pored ostalog, novinar i direktor Radio Tivta Dragan Popadić.

Uvaženi kolega RANKO PAVIĆEVIĆ, jedan je od poslednih Mohikanaca stare škole novinarstva, koja nažalost izumire. Njegova knjiga razgovora “ZNAKOVI VREMENA” i sama imena njegovih sagovornika, čije su misli sabrane u njoj, navodi na strahopoštovanje, neprolazne vrijednosti, vrhunske intelektualne domete u književnosti, likovnoj, muzičkoj, filmskoj i pozorišnoj umjetnosti. , istakao je u ime organizatora Matice Boke, predsjednik Upravnog odbora ove NVO, novinar i publicista ŽELJKO KOMNENOVIĆ. Danas, kada su sloboda i svoje mišljenje, postali više nego ikada opasni i kažnjivi, kazao je on, misli i ideje Rankovih sagovornika, govore, o duhovnoj vertikali, životu vrijednom čovjeka, muci i stvaranju, moralu, žrtvi, svemu onome na što je čovjek 21. vijeka, sve manje spreman.
Knjiga razgovora “Znakovi vremena”, nije samo hronika prošlog, već i vodič za buduća vremena, za onoga ko zna da čita i onoga ko prati stvarne, a ne prolazne vrijednosti. Zbog svega toga, Matici Boke predstavlja čast, što je u prilici, da ovu Pavićevićevu knjigu, u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat, predstavi i preporuči, čitalačkoj publici u Tivtu, kazao je izmedu ostaloga, novinar i publicista Željko Komnenović.

Izvode iz knjige intervjua Ranka Pavićevića, govorila je novinarka Radio Tivta TAMARA VUČINOVIĆ. 

Knjiga, čiji je renomirani izdavač NOVA KNJIGA iz Podgorice, sadrži 75 intervjua, koje je Pavićević vodio, tokom duge i plodne novinarske karijere, sa najpoznatijim stvaraocima iz svijeta književnosti, pozorišta, likovne umjetnosti i muzike iz zemlje, regiona i svijeta, a zbog odličnog prijema kod čitalaca i stručne kritike, nakon godinu dana, doživjela je i drugo izdanje.
Pored ostalih, u knjizi se nalaze razgovori sa: Desankom Maksimović, Borislavom Pekićem, Danilom Kišom, Miroslavom Antićem, Miloradom Pavićem, Matijom Bećkovićem, Vidom Ognjenović, Rankom Jovovićem, Čedom Vukovićem, Momom Kaporom, Marijom Vargasom Ljosom, Emirom Kusturicom, Radem Šerbedžijom, Živkom Nikolićem, Dadom Đurićem, Ljubom Popovićem, Oljom Ivanjicki, Filom Filipovićem, Marinom Abramović, Jadrankom Jovanović i mnogim drugim poznatim stvaraocima.
Knjiga ZNAKOVI VREMENA, novinara i publiciste RANKA PAVIĆEVIĆA, promovisana je na međunarodnom SAJMU KNJIGA u Beogradu, krajem oktobra prošle godine, a promovisana je u Podgorici, Nikšiću, Budvi i Herceg Novom, pobuđujući veliko interesovanje čitalaca u Crnoj Gori i zemljama regiona, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =