O pedesetogodišnjem  stvaralaštvu novinara Sava Gregovića  

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u press centru budvanskog hotela TRE KANNE, sinoć je održano književno veče novinara i pisca SAVA GREGOVIĆA iz Budve, povodom 150 godina novinarstva u Crnoj Gori i 50 godina stvaralaštva ovog poznatoh novinara i pisca.  

Govoreći o plodnoj karijeri svoga kolege, novinar i publicist RANKO PAVIĆEVIĆ  je pored ostalog rakao, da je Savo Gregović, najveći dio karijere, proveo kao dopisnik beogradskih Večernjih novosti sa Crnogorskog primorja, a pisao je za mnoge lokalne i regionalne medije. Do sada je objavio oko 30.000 tekstova, a dobitnik je i velikog broja novinarskih nagrada, medju kojima i tri nagrade za životno djelo, kao i novinarske Spomnice za izuzetan doprinos crnogorskom i jugoslovenskom novinarstvu.  Do sada je objavio šest knjiga.

Pavićević je posebno naglasio, da je Gregović svojim tekstovima i reportažama, dostigao najveće domete u novinarstvu, ne samo u crnoj Gori, već i regionu, pripadajući plejadi, najboljih novinara bivše Jugoslavije.  On je odavno postao veliki pjesnik, među reporterima, koji je svoje Paštroviće, Budvu, ali  i Crnogorsko primorje, učinio, mnogo značajnijim, ljepšim i većim, nego što oni jesu.

Gregović je za preko  40 godina novinarstva, obilježio, ne samo crnogorsko, već i jugoslovensko novinarstvo, kazao je pored ostalog novinar i publicista Ranko Pavićević.

Novinar i pisac BUDO SIMONOVIĆ je izrazio zadovoljstvo, sto je sa kolegom Savom Gregovićem, više od trideset pet godina profesionalno drugovao i što su godinama, postajali veliki prijatelji.

Ja sam srećan što sa kolegama prisustvujem, obilježavanju velikog jubileja, 50 godina stvaralaštva i plodnog rada kolege Gregovića, uz želju, da još dugo piše tekstove i knjige, na zadovojstvo profesije i čitalaca, kazao je izmedju ostalog Simonović.  On je posebnu pažnju posvetio Gregovićevoj knjizi, “Pucaj, rat je završen, ističući, da je riječ o njegovom kapitalnom djelu, koje se objektivno, istraživački bavi istinom.

Jedino istinom, ne stavljajući se ni na jednu stranu, možemo doći do povjerenja,  kazao je pored ostalog, novinar i pisac Budo Simonović. 

Izvode iz tekstova i knjiga, na veoma posjećenoj večeri novinara i pisca Sava Gregovića, govorio je dramaturg MILOŠ BORETA.

Gregović se na kraju, zahvalio prisutnima i gostima, ističući, da ovu lijepu budvansku noć, nikada neće zaboraviti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − 18 =