TRE CANNE – Održano književno veče, Hadži Bogoljuba – Bobana Velimirovića Podgoričanina

Povodom pedeset godina rada i stvaralaštva, u organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, sinoć je u press centru budvanskog hotela TRE CANNE, održano književno veče, Hadži BOGOLJUBA – BOBANA VELIMIROVIĆA PODGORIČANINA.

Govoreći o Velimirovićevom književnom djelu, novinar i pisac SAVO GREGOVIĆ je kazao, da tugu, koju je donijelo “vrijeme propadanja”, poništavanja i otudjenja svake vrste, kada je beton na sve strane, pjesnik protjeruje duhom i liječi stihovima. Za one koji su odrasli, a pogotovo za njegovu najmiliju čitalačku publiku – djecu našu pametnu. Zapisuje ih svakoga dana, po suncu i po kiši, izjutra, kada bistri novi dan i uz noćnu svetiljku i tako već pedeset godina, kazao je Gregović.
Objavljenim pjesmama, u novinama, časopisima i knjigama, čiji se broj ne zna, jer ne piše da bi brojao, već da bi uživao i pomogao drugima, da bolje razumiju, tu “grdnu mješavinu”, što se svijetom zove. Njegove knjige, istakao je pored ostalog Gregović, govore uglavnom o ljubavi i prijateljstvu. On spaja dušu sa srodnima po duhu, srce i tajne, dijeli sa onima koje voli. Piše, po priznanju ličnom i za pastira i za cara, pa ga najčešće svi i razumiju i vjeruju mu, a ponajviše oni kojima se on beskrajno raduje – djeci, kazao je govoreći o knjigama Hadži Bogoljuba Velimirovića Podgoričanina, novinar i pisac Savo Gregović.

Velimirović piše za djecu i odrasale, poeziju, prozu, aforizme, anagrame i epigram, a do sada je objavio šest knjiga. Član je Udruženja književnika Crne Gore.
Zastupljen je u lektiri za djecu, brojnim antologijama, radio i televizijskim emisijama, a saradjuje sa brojnim novinama i časopisima. Učesnik je brojnih književnih manifestacija i festivala.

Na jugoslovenskom festivalu haiku poezije 240 autora iz zemlje i svijeta sa oko 4.000 pjesama, dobitnik je prve nagrade, što znači, da je laureat, koji je prvi i jedini Crnoj Gori, donio ovo prestižno priznanje.
Jedan je od pokretača kulturne manifestacije “Dani Marka Miljanova”, a zahvaljujući njegovoj inicijativi, jedna od najljepših ulica u Podgorici, dobila je ime “Dječija ulica”, saopšteno je od strane organizatora književne večeri, budvanskog ART PRESS-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =