Stvaralaštvo Milovana Danojlića

Druge festivalske večeri šestog književnog festivala, u srijedu, 24. avgusta na Trgu između crkava biće riječi o stvaralaštvu Milovana Danojlića, uglednog pisca i akademika, koje će budvanskoj publici predstaviti pjesnik Radomir Uljarević i književnik i književni kritičar Želidrag Nikčević. Program počinje u 21 čas.

Milovan Danojlić je srpski pisac, rođen je 3. jula 1937. godine u Ivanovcima, selu u Srbiji u blizini Ljiga. Živi i radi u Parizu i Beogradu.
U Beogradu je diplomirao na Filološkom fakultetu na odsjeku za francuski jezik i književnost 1957. godine.
Milovan Danojlić je pisac pjesama, romana i ogleda, a bavi se i prevodilačkim radom. Prvu zbirku pjesama za djecu objavio je 1959. godine pod naslovom „Kako spavaju tramvaji“. Godine 1969. objavio je zbirku „Furunica jogunica“. Zbirku „Rodna godina“ 1972. godine, a „Poljski miš“ 1979. godine. Slijedila su brojna izdanja. Milovan Danojlić objavio je sedamdesetak knjiga beletristike i poezije. Za poeziju, roman i prevođenje,nosilac je brojnih nagrada: „NIN-ova nagrada“, „Oktobarska nagrada grada Beograda“, „Nagrada Branko Ćopić“, „Nagrada Isidora Sekulić“, „Nagrada Desanka Maksimović“, „Vitalove nagrade“ „Nagrada mladog pokoljenja“, „Mladosti“, „Zmajeva nagrada“, „Nagrada Miloš Đurić“, „Nagrada pečat vremena“, nagrada „Neven“ i mnoge druge. Stvaralac je čiji je književni rad široko prepoznatljiv i pozitivno prihvaćen od javnosti i kritike. Na njegovo stvaralaštvo veliki uticaj imala su djela Vojislava Ilića i Jovana Jovanovića Zmaja. Njegov moderan način stvaranja humorističnih i paradoksalnih elemenata, sa kombinacijom ozbiljnih dubokomislenih i svečanih rečenica vodi nasljeđe iz nadrealizma. Njegova djela posjeduju širok spektar čitalaca; od mladog, do čitaoca zrelog književnog ukusa. Napisao je knjigu rasprava „Naivna pjesma“ koja je jedna od najznačajnijih analiza dječije literature. Poema „Dječiji zakonik“ nastala je kao odraz viđenja djetinjstva još od njegovih najranijih dana. Želja mu je ukinuti stroge oblike vaspitanja i stvaranje svijeta u kome bi svako dijete osjećalo slobodu i jednakost. Po pjesniku obaveza roditelja je da stvori djetetu srećan i bezbrižan život, što se uočava u „Dječijoj republici“. Ogledi „Jedan vek dečije književnosti“ i „Rasprava o naivnoj pesmi“ ubrajaju se u najozbiljnije rasprave o poetici u srpskoj književnosti. Danojlić je pisao oglede o piscima za djecu kao što su Branko Ćopić, Jovan Jovanović Zmaj, Dušan Radović i Dragan Lukić. Za knjigu „Oslobodioci i izdajnici“ Danojlić je dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman na srpskom jeziku 1997. godine. Knjiga je obilata razgovorima između članova jedne porodice seoskog domaćinstva. Knjiga „Pisma bez adrese“ je autobiografsko-esejistički zapis. Prozno-esejistička knjiga „Dragi moj Petroviću“ u izdanju „Službenog glasnika“ je epistolarni roman koji slika mentalitet i emotivno sagledavanje duše. Knjiga je pozitivno ocijenjena od strane kritike i čitalaca i prevedena je na njemački, francuski i švedski. Zbirka poezije „Životi, životi“, u izdanju „Albatrosa plus“ nosi poruku težnje pomirenja sa svijetom, ali bez prihvatanja njegovih zala. Kratke pjesme zaokružuju pjesnikovo životno i pjesničko iskustvo.

Radio je kao stalni i spoljni saradnik u dnevnim listovima „Politika“, „Borba“ i „NIN-u“, kao i u brojnim književnim časopisima. Takođe je radio kao lektor za srpskohrvatski jezik Univerziteta u Poatjeu. Na pariskom radiju nekoliko godina obavljao je poslove spoljnog saradnika. Učestvovao je u obnavljanju rada predratne Demokratske stranke 1989. Preveo je veliki broj knjiga književnosti za djecu, kao i djela poznatih pisaca pisana na engleskom i francuskom jeziku, kao što su: V. Šekspir, Š. Bodler, J. Brodski, E. Sioran, L. Aragon, E. Paund, V. B. Jejts, E. Jonesko, P. Klodel. Najpoznatija djela Milovana Danojlića su „Lične stvari-ogledi o sebi i o drugima“, „Balada o siromaštvu“, „Neka vrsta cirkusa“ i druge. Od knjiga za djecu najpoznatije su mu zbirke pjesama “Kako spavaju tramvaji”, “Sunce je počelo da se zlati”, “Pesme za vrlo pametnu decu” i mnoge druge. Danojlić je dopisni član SANU od 2000. godine i predsjednik Srpske književne zadruge. Od 1984. godine živi u Francuskoj.

Povodom 85. rođendana Milovana Danojlića, u dvorištu Gradske biblioteke Ljig koja će ubuduće nositi njegovo ime, upriličeno je književno veče na kojoj je predstavio svoju novu knjigu „Ispovest na trgu“, u izdanju Srpske književne zadruge.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − two =