Završen dramski program festivala Grad teatar: Stajaće ovacije za “Tartifa”

 

Dramski program XXXVI festivala “Grad teatar” završen je 20. avgusta izvođenjem predstave “Tartif – komično u klasičnom“, autorskog projekta reditelja Igora Vuka Torbice, koji je nastao po motivima originalne Molijerove drame “Tartif” u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Predstava je kreirana kao ovovremena priča o društvenom licemjerju i lažima unutar jedne kompleksne porodične priče. Šta je ovoj porodici donijelo slijepo vjerovanje vođi koji se koristi demagogijom kako bi ih ucijenio da ne čine ništa već da (p)ostanu poslušni građani, koliko je čovjek lako promenljivog mišljenja, te kako je originalna Molijerova drama aktuelna i danas, sažeto je u dvočasovnu igru sjajnih glumaca koji su u originalni tekst unijeli svoje iskustvo i tako, zajedno s rediteljem, izgradili skroz novog Tartifa. Predstava je u više kategorija nagrađena na „Pozorišnom proleću“ u Šapcu, Festivalu profesionalnih pozorišta vojvodine u Vršcu, Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci, na „Bucinim danima“ u Aleksandrovcu, na Festivalu u Mladenovcu, festivalu „Bez prevoda“ u Užicu. Za rad na „Tartifu“ Igor Vuk Torbica je i posthumno nagrađen nagradom za režiju „Bojan Stupica“ Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Publika u Mediteranskom sportskom centru je ekipu predstave pozdravila stajaćim ovacijama i velikim aplauzima, a glumac Saša Torlaković koji tumači lik Tartifa je kazao da je srećan što je publika zadovoljna.

“Predstavu najviše igramo u Somboru i Novom Sadu, imali smo i mnogo gostovanja, ona ima svoj život i mislim da ćemo je igrati dugo jer nije rađena po nekoj dnevnopolitičkoj matrici već je Molijer kao pisac ispoštovan, nije iznevjeren. Nije jednostavno igrati predstavu kad znamo da nema Igora. S druge strane, da bismo sebi olakšali i racionalizovali, mi smo rekli da ćemo da čuvamo ovu predstavu, jer ćemo tako čuvati uspomenu na Igora Vuka Torbicu. On je bio izuzetno inteligentan i duhovit, tako mlad je bio kompletan umjetnik, zreo u rediteljskim postupcima i indikacijama koje je davao glumcima. To se rađa jednom u mnogo godina. Dok je radio na predstavi, išao je do kraja, bez kompromisa”, naglasio je Torlaković.

Glumica Hana Selimović je istakla da je prezadovoljna reakcijom publike.

“Mi svi volimo ovaj festival i na neki divan način smo svi povezani sa ‘Gradom teatrom’. Igor je volio ovaj festival i na njemu se uvijek dobro osjećao i bivao dočekan kako treba. Susret sa budvanskom publikom nam je u tom smislu bio vrlo važan. Moram da odam aposlutnu počast ženama koje vode ovaj festival i čine mogućim da se ova i mnoge druge predstave ovdje vide i da se mi susrećemo sa ovom divnom publikom. Veliko mi je zadovoljstvo da smo pored brojnih prepreka sa kojima su se one, a i mi suočavali, uspjeli da odigramo ovu predstavu. Bila je dobra odluka da igramo predstavu u Mediteranskom sportskom centru jer ‘Tartif’ jeste mišljen kao predstava za zatvoren prostor, tako da mislim da je ovo bilo najbolje moguće rješenje”, kazala je Selimović.

Dušan Vukašinović koji igra lik Valera je primijetio da je publika sve vrijeme pažljivo pratila i učestvovala u samoj predstavi.

“Dali su nam jednu vrstu fidbeka i dodatne snage  da zajedno odigramo predstavu, to je uvijek uzbudljivo. Za nas je ovo izvođenje bilo veliko zadovoljstvo. Prvi put igram u sportskoj hali, ono što jeste objektivna poteškoća je zvuk, ali smo uz pomoć naše i tehnike ‘Grada teatra’ to uspjeli da prevaziđemo. Što se tiče prostora na otvorenom, ja već pet godina unazad igram na ovom festivalu po nekoliko predstava svakog ljeta, tako da je meni scena između crkava postala mjesto na kojem završavam i počinjem svaku sezonu. To je jedno mjesto koje bih nazvao svojom lukom, mjesto gdje se osjećam prijatno. Mada moram reći da je bilo zanimljivo probati i ovo iskustvo”, kazao je Vukašinović.

U predstavi pored Torlakovića, Selimović i Vukašinovića, igraju Ninoslav Đorđević, Danica Nikolić, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Nemanja Bakić, Milorad Kapor i Dragana Šuša, dok autorski tim predstave, pored reditelja Igora Vuka Torbice čine Andreja Rondović, scenograf, Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimograf, i Vladimir Pejković, kompozitor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + 14 =