Društvo za kulturni razvoj Bauo – Održana tribina o spomenicima pored puta

Održana tribina o spomenicima pored puta
kako bi se skrenula pažnja na brojna stradanja u drumskom saobraćaju

U četvrtak, 30. decembra 2021. godine, održana je online tribina posvećena spomenicima pored puta koji su podignuti kao obilježje stradanja ljudi u saobraćaju, s ciljem podsjećanja na brojna stradanja u drumskom saobraćaju u Crnoj Gori.

Tom prilikom su učestvovali prof. dr Ljiljana Gavrilović (etnološkinja iz Beograda), dr Biljana Sikimić (linkvistkinja i folkloristkinja iz Beograda) i mr Dušan Medin (arheolog iz Petrovca na Moru), inače, svi istraživači različitih vidova spomeničke kulture: od antropologije smrti do memorijalne baštine nadgrobnih spomenika, spomen-obilježja.

Ovo je prvi događaj te vrste koji je Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru organizovalo, a da je posvećen upravo ovom (nažalost prilično brojnom) korpusu građe koja dosad u Crnoj Gori nije naročito privlačila pažnju istraživača iz domena kulture i nasljeđa. Svo troje učesnika se saglasilo da je neophodno pristupiti mapiranju, evidentiranju, obradi, analizi, a potom i interpretaciji ove specifične vrste memorijlalne materijalne kulture, prema kojoj od javnosti (šire i stručne) čini se da postoji određeni zazor. 

Događaj je priređen s ciljem da se doprinese podizanju nivoa javne svijesti o bezbjednosti u saobraćaju, s obzirom na to da ova obilježja pokraj puta upravo na to treba nas podsjete, kao i da otvori forum za diskusiju o određenim temama od društvenog interesa.

Za više informacije predlažemo da se pogleda snimak tribine koji će uskoro biti objavljen na ovom linku (Youtube kanal Društva “Bauo”).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + seven =