Predstavljena knjiga ”Vrijeme riječi Udruženja književnika Crne Gore, od 1946. do 2020. godine”

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u skladu sa preporukama NKT-a, u press centru budvanskog hotela TRE CANNE, predstavljana je knjiga ”VRIJEME RIJEČI UDRUŽENJA KNJIŽEVNIKA CRNE GORE (UKCG), od 1946. do 2020. godine”.

Knjiga “Vrijeme riječi” Udruženja književnika Crne Gore, prva je knjiga o jednoj od najstarijih esnavskih organizacija u Crnoj Gori, koja obuhvata period od skoro osam decenija postojanja.

U ovoj knjizi sačuvani su svi važniji dogadjaji, od nastanka Udruženja književnika Crne Gore do danas i ona je ne samo naš trag, već i putokaz mladim generacijama i istraživačima o  značajnim dogadjajima i velikom broju najznačajnijih pisaca, članova Udruženja, kazao je pored ostalog NOVICA DJURIĆ, predsjednik UKCG. On je posebno istakao veliko angažovanje autora knjige, Milice Kralj i Aleksandra Ćukovića.

Knjiga “Vrijeme riječi, Udružanja književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine”, prva je knjiga o jednoj od najstarijih esnafskih institucija u Crnoj Gori, koja obuhvata period od skoro osam decenija trajanja, a objavljena je u biblioteci Svjedočanstva UKCG, kazala je na promociji u Budvi, pjesnikinja MILICA KRALJ.

Knjiga, kako je dodala, predstavlja stvaralaćki identitet i razvojni put, najstarije književne  organizacije u Crnoj Gori, a istovremeno je ljetopis, hronika, biografija i istorija književnosti na ovim prostorima, kazala je pored ostalog, pjesnikinja Milica Kralj, jedna od urednika ove zanimljive i vrijedne knjige. To je knjiga sveobuhvatnog vremena, čija prodorna snažna misao, ostavlja pouzdan, ubjedljiv i nezaobilazan trag u vremenu, kazala je ona.

Koautor knjige ALEKSANDAR ĆUKOVIĆ je kazao, da ostaje nada, da će ono što je izloženo medju koricama ove knjige, svakako biti putokaz i podstreh naučnicima i istraživačima raznih profila, za neka dalja i dublja istraživanja.

Bilo kako bilo, svako ko se bude bavio istorijom književnosti na tlu Crne Gore i u najširem, istorijom kulture Crne Gore, neće moći zaobići i previdjeti rad Udruženja književnika Crne Gore, kazao je pored ostalog Aleksandar Ćuković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + 14 =