Promovisana knjiga „Žena vilena“

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u subotu je u holu Akademije znanja predstavljen poetski prvijenac “Žena vilena” Budvanke Nade Krivokapić. O knjizi je govorila prof. dr Andrijana Nikolić koja je recenzentkinja knjige, a stihove je kazivala autorka.

Prof. dr Andrijana Nikolić je istakla da promocija ove zbirke je nešto što želi posebno da istakne u onom dijelu priče koji se zove ispovjedna poezija.” Emancipacija žena se dešavala kroz istoriju i ona se još uvijek dešava. Njeno izobilje slobodnog djelovanja danas pronalazimo u umjetnosti koja je proizvod  emancipovane žene, oslobođene od stega prošlosti, ali sa još uvijek nametnutim oreolom balkanskog miljea. Zato je pojava zbirke poezije Nade Krivokapić dijelom i neobična pojava. Zbirka intimističke poezije “Žena vilena” podijeljena je u četiri ciklusa: “Žena vilena”, “Molitva”,”Život” i ciklus “O majci”. Ciklusi, kako ih je autorka zamislila pripadaju sasvim njoj, njenoj ličnosti i neodvojivi su dio njene intime, jer ona je žena, vilena i strastvena, ona je ljubavnica i tješiteljica, nekada nestašno uzlebdjela, a većinom veoma stamena, svjesna snage koju može imati i iznjedriti samo žena. Ona je bogomolja i skrušena, jer zna da život ne traje vječno, ona je ranjena i plaha, u dubini sebe tegobna zbog ranog gubitka roditelja kojima je posvetila  dva ciklusa. Ona izgovara molitve za oca, za Gospoda jedinog, za dijete, za ženu i grudi žene, jer zna da je izvor života ispod grudi i na grudima žene.” Govoreći nadalje o pjesničkoj zbirci “Žena vilena” Nade Krivokapić, prof.dr Andrijana Nikolić je istakla:

“Za nju je život umjetnost, a osjećati umjetnost, znači vratiti se iskonu, prirodi i sebi, vratiti se stvarnosti i oslušnuti je, osjetiti, dotaći svim čulima. Koristeći se svojim najmoćnijim sredstvom, čulima, ona će osloboditi svoju i Njegovu energiju, raspetljaće mentalitetske čvorove, osvijetliti intimu muškarca i žene i svjesno iskoračiti poezijom kojom neće ogoliti akt, već oplemeniti svaki trenutak ljubavi.” Prof. dr Nikolić ističe da je objekat opservacije žena-pisac i njena kreativnost i uopšte rekonstrukcija njene ispovijednosti. Ona je zaključila da je “okvir  ženske književnosti bogatiji za još jedan kolaž intimističke ispovijedne poezije jedne žene koja ne poznaje barijere”.

Autorka, Nada Krivokapić je istakla da je zahvaljujući prijateljima koji su čitali njene pjesme i bodrili je, ova knjiga ugledala svjetlost dana. Poeziju ali i prozu piše odavno iako po struci pravnik ne odvaja ljubav prema pisanju od ljubavi prema svom pozivu.”Sve te različitosti mogu da se stope u jedno i da se osjećate jako dobro dok pišete i jako dobro dok zastupate na nekom sudu ili nekom tumačite neki član Zakona i mislim da se čak negdje prepliću ove moje djelatnosti.” Autorka je istakla da je knjiga podijeljena u četiri ciklusa: “imala sam potrebu da pišem o molitvama, zatim ciklus majci; moja knjiga je inače napisana kao posveta sjenima moje majke, treći ciklus je posvećen životu i kako je Andrijana primijetila, to jeste ispovjedna nota, i posljednji ciklus je posvećen ženi koja je postulat svega što postoji na planeti Zemlji, sve počinje od žene i u jednoj pjesmi to kažem stihovima  žena  i na početku i na kraju,i žena u raju.”

“Rekla sam i u svojoj pjesmi da imam pravo da pamtim jednu drugačiju Budvu i da se toj Budvi u mislima vraćam i da je takvu zamišljam…Imam pravo da pričam o onoj Budvi koju sam doživjela kao svoj rodni grad, i ne samo o Budvi kao prlijepom gradu, nego i o ljudima koji su tada živjeli, tog života i suživota. Naša sjećanja i naše pamćenje je nešto što možemo da prenesemo na ovaj ili onaj način i svakako da mislim da može doprinijeti nekom boljitku u nekom energetskom smislu.”

Pjesmu “Molitva za dijete” pročitao je Bogdan Krivokapić, učenik osnovne škole.Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × one =