Petrovac – Predstavljeni monografija “Manastir Gradište” i zbornik “Gradište – manastir u Paštrovićima”


U srijedu, 2. marta 2022. godine, u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu predstavljena su dva novija reprezentativna izdanja manastira Gradište iz Buljarice – monografija “Manastir Gradište” (2019) i zbornik radova “Gradište – manastir u Paštrovićima” (2020), koje su uredili dr Katarina Mitrović, istoričarka iz Beograda, i mr Dušan Medin, arheolog iz Petrovca na Moru. Na predstavljanju su govorili arhimandrit Pavle (Kalanj), dr Mirjana Blagojević, mr Lucija Đurašković i Dušan Medin. Ovim programom je završena kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve kojom je obilježeno 200 godina od rodjenja znamenitog pisca i političara iz Budve i Paštrovića – Stefana Mitrova Ljubiše (1822–2022).

Program je počeo nastupom Milice Radović koja je uz klavirsku pratnju profesora Nikole Vučkovića izvela pjesmu „Još ne sviće rujna zora“, nakon čega se obratila moderatorka večeri Milice Stanić Radonjić, koja je najavila učesnike i upoznala prisutne sa detaljima vezanim za izdanja koja se predstavljaju.

Arhimandrit Pavle (Kalanj) iz manastira Gradište je izrazio svoju zahvalnost izdavaču, urednicima i svim učesnicima koji su doprinijeli realizaciji monografije “Manastir Gradište” (2019) i zbornika radova “Gradište – manastir u Paštrovićima”. Nakon njega se obratila dr Mirjana Blagojević, koja je govorila o paštrovskim ispravama vezanim za Manastir Gradište.

Urednik Dušan Medin je bliže predstavio autorske i recenzentske timove koji su radili na projektima: „Knjiga “Manastir Gradište” iz 2019. godine prva je naučna monografija o ovom znamenitom paštrovskom manastiru, čiji je izdavač upravo manastir, a koju su uredili mr Dušan Medin i dr Katarina Mitrović. Autori tekstova u ovoj monografiji su: dr Miroslav Luketić, istoričar, mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti, Katarina Mano Zisi, istoričarka umjetnosti i arheografkinja, Siniša Temerinski, arhitekta-konzervator, mr Sandra Vujošević, istoričarka umjetnosti, Ljiljana Zenović Krapović, arhivistkinja, arhimandrit Pavle Kalanj, nastojatelj manastira, i mr Dušan Medin, arheolog. Brojne dokumentarne i umjetničke fotografije za potrebe knjige izradili su Slaven Vilus, Aleksandar Rafajlović i Aleksandar Milosavljević, a recenzenti ovog kapitalnog djela su prof. dr Anika Vukčević Skrovran, prof. dr Aleksandar Čilikov (akademik CANU), prof. dr Dragan Vojvodić (akademik SANU), prof. mr Radomir Samardžić, dr Mila Medigović Stefanović i dr Katarina Mitrović. Dizajn potpisuje Jasmina Živković. Zbornik radova s međunarodne multirdisciplinarne naučne konferencije po pozivu, održane u Petrovcu, Buljarici i Beogradu novembra 2016, naslovljen je “Gradište – manastir u Paštrovićima” i objavljen 2020. godine. Urednici su dr Katarina Mitrović i Dušan Medin. U pitanju je voluminozno izdanje (764 strane) koje sadrži više desetina naučnih i stručnih radova, grupisanih u nekoliko tematskih cjelina: 1) U arheološkim i istorijskim zapisima i sjećanjima, 2) Na freskama i na ikonama, 3) U ispravama i u knjigama, 4) Obnova, uređenje i valorizacija, 5) Govori i odjeci, kao i 6) Prilozi. Zbornik radova ima tvrdi povez i formata B5, a za poslove štampe i poveza bila je zadužena štamparija Grafostil iz Kragujevca.

Mr Lucija Đurašković je dala bliži osvrt na sve radove monografije “Manastir Gradište” (2019). Veče je završeno još jednim nastupom Milice Radović koja je uz klavirsku pratnju profesora Nikole Vučkovića izvela pjesmu „Primorkinja konja jaše“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + two =