Manifestacija “Dani umjetnika Budve”: Vida Ognjenović – Budva kao inspiracija

 

Turisticka organizacija opstine Budva - logo-png

 

Manifestacija “Dani umjetnika Budve”,  koju realizuje Turistička organizacija opštine Budva, počela je na Trgu pjesnika 18. jula 2015. godine. Održava se treću godinu za redom, a posvećena je lokalnom stanovništvu, stvaraocima iz Budve i budvanskim aktuelnim temama.

Odvija se u tri dijela programa: književnom 18.-23. jul na Trgu pjesnika, muzičkom od 28.-01. jula na Trgu pjesnika i likovnom od 10.-20. avgusta u JU Crvena komuna u Petrovcu.

Manifestaciju je ove godine otvorila Vida Ognjenović. Rasgovor na Trgu pjesnika je vodila Nina Smailagić.

 

Vida Ognjenovic i Nina Smailagic

 

VIDA OGNJENOVIĆ

Rođena u Dubočkama krај Nikšića, odrasla i školovala se u Srbiji.

Osnovnu školu završila u Vrbasu, a gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost nа Filološkom fakultetu u Beogradu i na odseku za režiju beogradske Akademije za pozorište, film i TV. Postdiplomske studije je započela u Parizu na Sorboni, a magistarski rad iz teoriji prakse režije odbranila je na univerzitetu u Minesoti, SAD, kao stipendista Fulbrajtove Fondacije (1972 godine).

Od 1974 do 1979 radila je kao asistent na FDU u Beogradu. Za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu izabrana je 1977 godine, a po isteku četvorogodišnjeg mandata, ostala je u angažmanu kao stalni reditelj.

Kao profesor po pozivu, predavala je na univerzitetima u Los Anđelesu (UCLA), od 1981-1982, Čikagu (UIC, Columbia College) ( 1996. 1998, 2000), a u okviru predavačkih turneja obišla je u nekoliko mahova, kao gost predavač, sve veće univerzitete SAD-a ( 1985, 1991, 1997, 1999 ). Redovni je profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Njen rediteljski opus čini blizu stotinu pozorišnih, kao i velik broj televizijskilii radio režija, od kojih mnoge po sopstvenim tekstovima.

Napisala je 11 drama, koje su doživele više postavki i brojna izvođenja, a objavljene su u različitim izdanjima. Kao reditelj gostovala je u mnogim pozorištima širom ranije Jugoslavije (Crna Gora, Slovenija, Hrvatska), a radila je predstave i izvan naše zemlje.

Nagrade za dramu i režiju:
Oktobarsku nagradu grada Beograda za pozorišnu umetnost ( 1984); Zlatni lovorov venac za režiju ( Sarajevo 1985); Vukova nagrada za umetnost (1992); Sterijina nagrada za najbolju dramu ( 1991), ( 2002); Nagradu Joakim Vujić za pozorišnu umetnost ( 2001); Sterijinu nagradu za najbolju režiju ( 2002); Nagrada Budva Grad Teatra za pozorišnu umjetnost ( 2007).

Književni rad:
Zbirke pripovjedaka: »Otrovno mleko maslačka« (Prosveta, Beograd, 1994), »Stari sat« ( Prosveta, Beograd, 1996), »Najlepše pripovetke Vide Ognjenović« ( Prosveta, Beograd, 2001), »Prava adresa« ( DOO : Dnevnik, Novi Sad, 2OO7).«Živi primeri« ( Arhipelag, Beograd, 2012); Romani: »Kuća mrtvih mirisa« (Prosveta, Beograd, 1995), »Preljubnici« ( Stubovi kulture, 2007). »Posmatrač Ptica« ( Arhipelag, Beograd, 2011); Putopisna proza: »Putovanje u putopis« ( Zrenjaninska biblioteka, 2005); Zbirka eseja »Nasuprot proročanstvu« (Arhipelag, Beograd, 2OO7); Zbirka intervjua: »Nema više naivnih pitanja« ( Dnevnik, 2008); Knjige drama: »Kanjoš Macedonovit« ( Oktoih, 1989, 94, 2004), »Melanholilne drame« (SKZ, 1991), »Setne komedije« ( SKZ, 1993), »Devojka modre kose« (Ars dramatica, Beograd, 1994), »Mileva Ajnštajn« ( Stubovi Kulture, 1988, 2002), »Je li bilo Kneževe večere« (Sterijino Pozorje, 1999» Jegorov put« ( Oktoih, 2001), Sabrane drame u tri knjige: Drame I, II, III (Stubovi kulture, 2000, 2001, 2002) »Don Krsto« ( Oktoih, 2007).

Nagrade za književni rad:
Između ostalih: Nagradu Prosvete za knjigu godine ( 1994), Andrićevu nagradu za pripovetku (1995), Nagradu Branko Ćopić za prozu (1996), Nagradu Laza Kostić za roman (1996), Nagradu Karolj Sirmai za pripovetke (1996), Nagradu Ramonda Serbica za prozu (1998), Nagradu Stefan Mitrov Ljubiša za književno djelo (1999). Nagradu Todor Manojlović, za moderni izraz u književnosti (2004), Nagrada Milica Stojadinović -Srpkinja (2OO7), Nagradu Narodne biblioteke za knjigu godine (2007), Nagrada Kočićevo pero za roman Posmatrač Ptica, Međunarodna nagrada za Humanizam (Akademija za Humanizam, Klimet Ohridski, Ohrid).

Proza i drame su joj prevođene na: engleski, mađarski, talijanski, grčki, bugarski, češki, makedonski, rumunski, ukrajinski i njemački jezik.

Objavljuje prevode sa engleskog i njemačkog jezika. Živi i radi u Beogradu.

 

Vida Ognjenovic

 
NINA SMAILAGIĆ

Rođena 1988. u Trebinju, odrasla u Budvi. Profesorica je književnosti, diplomirala na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Za vrijeme studija okušala se kao urednica časopisa, novinarka i saradnica na knjigama.

Po završetku studija radila je na mjestu asistenta rektora Univerziteta Metropolitan u Beogradu. Sada živi u Budvi, radi kao profesorica u školi, instruktorka joge, moderatorka debatnog i književnog programa, selektorka i organizatorka kulturnog programa, kao i dopisnica ND Vijesti. Bavi se književnom kritikom, jogom, ronjenjem i zaštitom životne sredine.

 

Nina Smailagic

 

“Vida Ognjenović niti je rođena, niti živi u Budvi, ali je ovdje našla izvorište za stvaranje”, kazala je Nina Smailagić, predstavljajući gošću na prvoj večeri manifestacije Dani umjetnika Budve. Razgovor je počeo pitanjem kad se desio prvi susret Vide Ognjenović sa Budvom. “U Budvu sam dolazila i ranije, ali prvi pravi susret sa Budvom bio je kad su me pozvali da pišem dramu o Kanjošu Macedonoviću, kasnih 80-tih” kazala je Vida Ognjenović.

U nastavku razgovora, zahvaljujući dobrom izboru pitanja moderatorke Nine Smailagić, prisutni na Trgu pjesnika imali su priliku da čuju mišljenje Vide Ognjenović o mnogim temama kao što su: odnos mita i istorije, o misionarskim profesijama, o ličnosti Jegora u drami Jegorov put, predstavi Kanjoš Macedonović, o Krstu Ivanoviću, o radosti stvaranja, o slobodi umjetničkog izraza, angažovanoj umjetnosti, propagandi, o autorskom djelu, o feminizmu, o obrazovanju, društvenoj odgovornosti intelektualaca…

Veliki broj prisutnih na Trgu pjesnika imao je privilegiju da sluša Vidu Ognjenović. Cijeneći ovaj razgovor veoma značajnim, koji bi trebalo da čuje što više ljudi, pripremili smo opširan video zapis većeg dijela razgovora. Uživajte.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

POŚETIOCI NA TRGU PJESNIKA

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6