Hotel Tre Canne – Predstavljen roman “Zatvor”U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u press centru budvanskog hotela TRE CANNE sinoć je predstavljen roman “ZATVOR”, književnice TATJANE VUJOVIĆ Iiz Podgorice. 

U pisanju Tatjane Vujović, nije riječ o romanitiziranju stvarnosti, nego je u njenom opsegu interesovanja očigledno škola romana toka svijesti, čiji su najznačajniji predstavnici na Zapadu, Hejnri Džejms, Viljem Fokner, Džejms Džojs, Virdžinija Vulf i drugi, kazao je govreći o romani “Zatvor”, Tatjane Vujović, prof. dr i pisac DRAGAN KOPRIVICA.

Upravo zato, kazao je on, spisateljica i piše u prvom licu, nastojeći da prodre u skrivene slojeve svjesnog, podsvjesnog i nesvjesnog. Nju ne interesuje pogled na svijet i vrijeme u duhu romantizma, već je to prije analiza suvišnog junaka, kao prepoznatljivog. Upravo u svijetlu romana toka svijesti, Vujovićeva se i ne drži čvrste sožejne forme, prebacuje radnju iz lika u lik, nstavlja sa nastojavljanjima misli misli i osjećanja svojih junaka.  Njen roman predstavlja zanimljiv pokušaj iskakanja iz logičkih kolosjeka stvarnosti, dobar pokušaj preispitivanja psihičkih stanja frustriranih junaka, kazao je pored ostalog prof. dr Dragan Koprivica.

Pisac i predsjednik UKCG NOVICA DJURIĆ je pored ostalog istakao, da u romanu “Zatvor” Tatjane Vujović, od prve do poslednje strane  su sažeta i iskazana četiri straha. Prvi je strah od smrti, drugi strah od istine, zatim strah od samoće, koji je možda teži od smrti i istine i na kraju, strah od isturenog odjeljenja.  Ona ih vješto rangira, saopštavajući u knjizi neke svoje istine, koje su u stvari univerzalne i one su istine svih nas, kazao je Djurić. Možda te istine kaže on, prije ili kasnije spoznamo, a možda i nikada.

Vujovićeva ističe u romanu, da mi od istine i pravde, nikada ne bježimo, već za njima stalno tragamo. Čovjek je u tom traganju sam, kao pustinjak, jer se ne može tragati kolektivno, kaže Djurić. Ona saopšteva istinu, jer zna da je

prvo i osnovno i najveće za pisca, da saopštava istinu. Jer, pisac mora da bude svjedok istine vremena dok bude živ.

Tatjana Vujović ne pripada onoj vrsti pisaca koji danas na prostorima Crne Gore, dobijaju čak i nacionalne nagrade za laži. Njen roman priča o zatvoru u kojem mi danas živimo, kazao je pored ostalog, pisac i predsjednik UKCG Novica Djurić, a prenosi budvanski ART PRESS.  

TATJANA VUJOVIĆ je profesorica književnosti i član je Udruženja književnika Crne Gore.

Objavila je knjige; “TRAKTATI I PRIČE ZA DJECU” i “OTVORI PROZOR”. Dobitnica je književnih nagrada za knjigu priča “GUSKA” knjigu drama “MALI RADOJICA” i pjesmu “PJESNIČE”.

Živi i stvara u Podgorici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + one =