Grad teatar – Održan koncert „Naša velika pjesmarica“ Vesne Pisarović kvarteta

 

 

U utorak, 03. jula 2018. godine, otpočeo je muzički program ovogodišnjeg festivala. Na sceni između crkava održan je koncert „Naša velika pjesmarica“ Vesne Pisarović kvarteta.

Projekat ,,Naša velika pjesmarica” specifičan je i nadasve originalan osvrt na nasleđe bivše jugoslovenske zabavne muzike iz razdoblja od pedesetih do sedamdesetih godina. Srceparajuće balade u big-band aranžmanima i laki evrovizijski hitovi, francuske šansone i italijanski šlageri u prepjevima, dovitljive tvist melodije i pastoralne rok scene, sving plesovi i neizbježni južnoamerički ritmovi Mediterana – Vesna Pisarović i njeni muzički pratioci pristupaju minucioznom postupku dekonstrukcije svega toga, zatim ponovnom sastavljanju ovog muzičkog materijala u ekscentričnu muzičku montažu. U tom smislu, umjesto nostalgične čežnje za starim, ono što nam još jedan plod Vesninog zaokreta džezu pruža, zapravo je izuzetno kreativan odnos prema prošlosti. Njen poseban glas i muzička interpretacija nekih od slavnih svjetskih džez imena, kao što su Zeno de Rosi na bubnjevima, Romano Todesko na kontrabasu te Đorđo Pacorig na klaviru, tako aktualizuju kolekciju nemogućih ,,standarda” – koji više nisu stvar zabavne muzike – već su osnove i predlošci za džez improvizaciju i eksperimentisanje: za igru između forme i neformiranog, između melodičnog i disonantnog, između autentičnog i hibridnog.

Vesna Pisarović (1978.) renomirana je hrvatska pjevačica koju do džeza vodi neuobičajan put uz radikalan zaokret u muzičkom izražaju. Nakon dugogodišnje istaknute karijere u popularnoj muzici u Hrvatskoj i drugim zemljama bivše Jugoslavije, 2012. godine objavljuje svoj džez prvijenac “With Suspicious Minds” pri poznatoj berlinskoj avangardnoj etiketi “Jazzwerkstatt”. Trenutno živi i radi u Berlinu, sarađujući s brojnim muzičarima kao što su Greg Koen, Toni Bak, Kris Abrahams, Kris Dalgren, Džon Beč, Gerhard Gšosl, Stiv Hiter, Clejton Tomas, Volfgang Šmitke, Martin Sase i Frederik Koster.

Zeno de Rosi (1970.) nezaobilazno je ime mlađe generacije italijanske džez scene, poznat po saradnji s nizom svjetskih muzičara kao što su Kris Spid, Dejv Doglas, Kuong Vu, Majk Paton, Brigan Kraus, Antoni Kolman, Mark Ribot, Stiven Bernstajn, Džoš Rozman, Kurt Rozenvinkel i Džejmi Saft. Poznat je kao bubnjar nejverojatnog muzičkog senzibiliteta i lakoće snalaženja u veoma raznolikom muzičkim žanrovima, od džeza do improvizovane muzike.

Đorđo Pacorig (1970.) etablirano je ime italijanske avangardne džez scene. Kao vrstan pijanista sarađuje s mnogorbojnim svjetskim muzičarima, poput Tristana Honsingera, Đanluiđija Trovesija, Đankarla Šafinija, Antonela Salisa, Daniele D’Agara, Masima De Matija, Mark Ribota, Džesike Lurije, Kuong Vua i mnogih drugih.

Romano Todesko (1958) istaknuti je italijanski muzičar, multinstrumentalista koji zauzima posebno mjesto na muzičkoj sceni gdje se isprepliću žanrovi džez muzike, klasične i etno muzike, rok muzike ili slobodne improvizacije. Od muzičara s kojim je sarađivao za istaknuti su imena poput Flavija Boltra, Luđija Bonafedea, Bruna Kaselija, Tonija Skota, Kuong Vua, Stiva Guta, Tom Kirka i mnogi drugi. Osim samog umijeća sviranja nekoliko instrumenata ono što ga dodatno ističe jeste nevjerojatna lakoća i preciznost prelaska s jednog instrumenta na drugi. Instrumenti na kojima najčešće muzicira su kontrabas i harmonika.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 4 =