Grad teatar Budva – Plesna predstava „Prokleta avlija“

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 
22.07.2014.

GRAD TEATAR BUDVA

 

Narodno pozorište, Beograd
Nacionalna fondacija za igru Aje Jung, Beograd

Ivo Andrić

Prokleta avlija

Plesna predstava

 
 

U utorak, 22. jula 2014. godine, na sceni između crkava, održana je treća premijera ovogodišnjeg festivala, plesna predstava „Prokleta avlija“, u režiji Nebojše Bradića i u koreografiji Dane Rutenberg. JU „Grad teatar“ predstavu je radio u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Beograda i Nacionalnom fondacijom za igru Aje Jung.

 

Plesna predstava Prokleta avlija - 1

Plesna predstava Prokleta avlija - 2

 
Koreograf: Dana Rutenberg

Režija i scenografija: Nebojša Bradić

Autor muzike: Zoran Erić

Kostimograf: Tamara Bušković

Asistent koreografa: Marija Janković

Realizator scenografije: Miraš Vuksanović

Producent: Vuk Miletić

Organizator: Milena Kuzmanović

 

Plesna predstava Prokleta avlija - 3

Plesna predstava Prokleta avlija - 4

 
Igraju:

Karađoz – Nikola Tomašević

Ćamil – Milica Jević

Žena – Tijana Šebez

Momar – Nebojša Gromilić

StudentČedomir Radonj’ić

Haim – Nemanja Naumovski

Fra Petar – Luka Lukić

Kapo – Igor Naumovski

 

Plesna predstava Prokleta avlija - 5

Plesna predstava Prokleta avlija - 6

 

Riječ reditelja: 

Priča o Andrićevoj „Avliji“  u ovoj predstavi postaje sve zgusnutija, mračnija, ali i poetičnija… Sve se svodi na utamničene ljude  – zatvorenike i njihove čuvare – ograđene spoljnim, nametnutim zidom, ali i unutrašnjim krugom koji su sami sebi napravili.  Ovo je priča o sveprisutnoj krivici – krivici zbog pristajanja na takvo okruženje, i slabosti da se bilo šta promeni.

 

Plesna predstava Prokleta avlija - 7

Plesna predstava Prokleta avlija - 8

 

Nacionalna fondacija za igru Aje Jung osnovana je 2009. godine odlukom Ministarstva kulture. U saradnji sa Baletskom školom Akademije teatra milanske Skale, Fondacija je 2011. godine pokrenula najbolji program za edukaciju profesionalnih baletskih igrača u regionu.  Već naredne, 2012. godine, Fondacija je otpočela i saradnju sa Vaganovom akademijom iz Sankt Peterburga i Akademijom za igru iz Jerusalima, što omogućava stalnu cirkulaciju najboljih svjetskih stručnjaka iz oblasti baletske pedagogije, ali i odgovoran rad sa baletskim talentima u Srbiji. Nacionalna fondacija za igru je pokrenula i organizovala mnogobrojne majstorske kurseve klasičnog baleta, plesne radionice, predstave, predstavanja o umjetničkoj igri, rad sa najmlađima, kao i odlazak svojih učenika na profesionalne baletske seminare u Italiji i Bugarskoj. Na velikoj sceni Centra Sava, predstavila je učenike završnih razreda Akademije teatra milanske Skale, u predstavi i koreografijama Žorža Balanšina i Angelina Preljokaža. Sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Fondacija je već sarađivala, i to na realizaciji baletske predstave “Petar Pan” u koreografiji Brusa Stajvela.

 

Plesna predstava Prokleta avlija - 9

Plesna predstava Prokleta avlija - 10

 

Izraelska igračica i koreograf, Dana Rutenberg diplomirala je u Školi igre Bat-Dor, i završila srednju školu za scenske umjetnosti “Telma Jelin”. Posjeduje i diplomu sa Univerziteta Kolumbija za umjetničku igru i master diplomu iz oblasti igre Univerziteta Holins/programa Američkog festivala igre.  Kao umjetnički direktor svoje plesne trupe, “Projekat red hil” u Njujorku, u periodu 2000-2003. g, kreirala je postavke koje su izvođene na različitim scenama, uključujući i “Ples sada” u Njujorku,  pozorište Džojs u Sohou, pozorište Malberi, Univerzitet Setlment, pozorište “Minor Latam”, Bijeli talas, festival Frindž u Torontu, i druge.  Rutenbergova teži stvaranju koreografija koja angažuju sva čula, ne isključujući smisao za humor, i koje uključuju novu publiku, pored one koja redovno prati igru. Imajući u vidu ove ciljeve, ona sarađuje sa umjetnicima različitih oblasti (pozorište, film, muzika i vizuelne umjetnosti), i istražuje nove uglove predstavljanja i sticanja iskustva u igri.  Rutenbergova paralelno stvara i predstavlja svoje radove u Izraelu i u inostranstvu. Ona nastavlja da stvara koreografije za različita pozorišta i televizijske kanale širom Izraela, predaje i nastupa u inostranstvu (Senegal, SAD, Mađarska, Danska, Južnoafrička Republika, Italija i Rusija). Magazin “Marker dabl ju” nedavno je odabrao Danu Rutenberg za ženu „generacije koja dolazi“. Dana Rutenberg je dobitnica nagrade Ministarstva kulture za 2013. godinu. Godine 2012. bila je dobitnica istaknute nagrade Rozenblum grada Tel Aviva.

 

Plesna predstava Prokleta avlija - 11

Plesna predstava Prokleta avlija - 12

 

Zoran Erić je muzičko školovanje započeo u najranijem djetinjstvu svirajući klavir i violinu. Diplomirao je i magistrirao na odsjeku za kompoziciju na Muzičkoj akademiji, danas Fakultetu muzičke umetnosti, u Beogradu. Iz prebogatog i u svijetu poznatog Erićevog stvaralaštva, izdvajamo obiman ciklus muzike za pozorište i film. Sarađivao je sa našim najistaknutijim pozorišnom stvaraocima, kao što su Sonja Vukićević, Gorčin Stojanović, Nikita Milivojević, Vida Ognjenović, Nebojša Bradić, Milan Karadžić, Dejan Mijač, Boro Drašković, Egon Savin i drugi, i pisao muziku za pozorišne predstave među kojima su iMedeja, Magbet, Proces, Ptice, Hamlet, Kralj Lir, Majka Hrabrost, Sedmorica protiv Tebe, Život je san, San letnje noći, Čekajući Godoa, Kralj Ibi, Simon čudotvorac, Dama s kamelijama, Banović Strahinja, Karolina Nojber, Koreni, Ravangrad, Antigona u NY, Maksim Crnojević, Zver na mesecu, Frederik, Pogled u nebo, Egzibicionista, Galeb, Posetilac, Mala trilogija smrti, Don Krsto, Transilvanija, Car Edip, Harold i Mod…, kao i za filmove Ubistvo sa predumišljajem, Stršljen, Senke uspomena. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, od kojih su najznačajnije Oktobarska nagrada grada Beograda, YUSTAT Grand Prix za pozorišnu muziku, dvije Zlatne mimoze za filmsku muziku, dvije Sterijine nagrade za pozorišnu muziku, Velika zlatna medalja Univerziteta umjetnosti u Beogradu, nagrade “Grad teatar” za pozorišno stvaralaštvo. Trostruki je dobitnik najvećeg priznanja u oblasti muzičkog stvaralaštva u Srbiji – Mokranjčeve nagrade. Redovni je profesor i šef Katedre za kompoziciju pri Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Muziku za Prokletu avliju čini izbor iz Erićevih dela Blues&Rhythm za kontrabas i gudački kvartet, Entr’acte za orkestarSonata quasi una fantasia za violu i klavir i Scenario za dva violončela kao i četiri Muzičke slike (PAV1234) za elektroniku, koje su realizovane posebno za ovu priliku.

 

Plesna predstava Prokleta avlija - 13

Plesna predstava Prokleta avlija - 14