Budva – Otvorena izložba “Višegradska karma”

 

Crkva Santa Marija - 3

 
 
U crkvi Santa Maria in Punta u Starom gradu, 08.oktobra 2014.godine, otvorena je izložba pod nazivom “Višegradska karma”. Izložba je realizovana u saradnji JU Muzeji i galerije Budve, i  Ambasade Republike Mađarske u Crnoj Gori.

 

Otvaranje izlozbe

 

Izložba Višegradska karma, predstavlja selekciju plakata nastalih u periodu tranzicije iz socijalizma u demokratiju 80-tih godina prošlog vijeka, u državama Višegradske grupe (Čehoslovačka – sada Češka i Slovačka, Poljska i Mađarska). Na otvaranju izložbe su govorili Njihove Ekselencije ambasador Mađarske Kristijan Posa, ambasador Slovačke Frantisek Lipka, ambasador Poljske Gražyna Sikorska i otpravnik poslova Republike Češke u Crnoj Gori Petar Šmejkal.

 

Ambasadori

 

Njegova ekselencija ambasador Mađarske u Crnoj Gori gospodin Kristijan Posa je kazao, da mu predstavlja zadovoljstvo što je u prilici da izložbu “Višegradska karma” otvori u Budvi, dragulju crnogorskog primorja. Plakati su nastali u periodu kad je u pojedinim djelovima Evrope došlo do značajnih promjena, odnosno kad su komunistički režimi u pojedinim zemljama bili na kraju svog životnog vijeka, naglasio je gospodin Kristijan Posa. Više u video zapisu.

 

Njegova ekselencija ambasador Madjarske u Crnoj Gori gospodin Kristijan Posa

Njegova Ekselencija ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Posa

 

Njegova Ekselencija ambasador Slovačke u Crnoj Gori Frantisek Lipka je govorio o istorijatu Višegradske grupe. Grupa je osnovana odmah nakon društvenih promjena koje su se desile u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj. Formirana je na osnovama Evropske unije, kazao je gospodin Frantisek Lipka. Više u video zapisu.

 

Njegova ekselencija ambasador Slovacke Frantisek Lipka

Njegova Ekselencija ambasador Slovačke u Crnoj Gori gospodin Frantisek Lipka

 

Njena ekselencija ambasador Poljske u Crnoj Gori Gražyna Sikorska je kazala, da su umjetnici čiji su plakati izloženi, bili suočeni sa teškim izazovom, ali su uspjeli savršeno da prenesu duh problema. Plakati nijesu bili samo najava promjena, već i njihovo oruđe, istakla je gospođa Gražyna Sikorska.  Više u video zapisu.

 

Njena Ekselencija ambasador Poljske u Crnoj Gori Gražyna Sikorska

Njena ekselencija ambasador Poljske u Crnoj Gori Gražyna Sikorska

 

Otpravnik poslova Republike Češke u Crnoj Gori Petar Šmejkal je kazao, da je večerašnja izložba jedan od primjera saradnje zemalja Višegradske grupe i to konkretne saradnje u oblasti kulture. Više u video zapisu.

 

Otpravnik poslova Republike Ceske u Crnoj Gori Petar Smejkal

Otpravnik poslova Republike Češke u Crnoj Gori Petar Šmejkal

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Na izložbi je prikazano oko 60 plakata čiji su autori poznati umjetnici iz zemalja Višegradske grupe, a čiji su plakati dali značajan doprinos borbi za smjenu tadašnjih socijalističkih režima. Prikazujemo dio izloženih plakata.

 

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 1

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 2

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 3

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 4

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 5

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 6

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 7

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 8

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 9

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 10

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 11

Budva - Izlozba plakata Visegradska karma - 12

 

POSJETIOCI NA IZLOŽBI

Posjetioci izlozbe - 1

Posjetioci izlozbe - 2