Dječiji književni festival “Male morske pjesme i priče”

 

Djeciji knjizevni festival - plakat

 
 

Prvi Dječiji književni festival MALE MORSKE PJESME  I PRIČE, održan je u Budvi , 28. i 29. septembra 2014. godine, u organizaciji Dječijeg dramskog studija.

Ovom festivalu prethodio je konkurs koji je bio početkom septembra raspisan za učenike osnovnih škola Budve i Petrovca. Tema je bila- more- a djeca od 4-9 razreda su pisala pjesme ili priče, u dvije kategorije 4-6 i 7-9. Žiri u sastavu – Katarina Sarić, prof . književnosti i pisac, Jelena Pindović, prof maternjeg jezika i Mirjanka Jović, logoped, odabrale su prva tri mjesta za pjesme i priče u obe kategorije, tako da je dodijeljeno 12 nagrada i jedna specijalna nagrada za ekološku pjesmu o moru.

Nagrađeni učesnici su se 28. septembra u okviru programa “Jedro od knjige”, družili sa piscima, ploveći barkom po moru. Uz razne kreativne igre, čitanje svojih radova i slušanje pisaca, proveli su dan na barci. Ovaj prvi dan festivala bio je zamišljen kao druženje i međusobno upoznavanje.

 

Druzenje na moru

 

Drugog dana festivala, pisci su obišli sve tri škole i družili se sa djecom. Nakon toga u Akademiji znanja, odrana je radionica pisanja za djecu pod nazivom “Sedam milja ispred” . Radionicu je vodila pjesnikinja Katarina Sarić. Nakon toga upriličena je dodjela nagrada u okviru programa “Mali od palube”. Ovdje su proglašeni pobjednici primili nagrade, učesnici zahvalnice,  pročitali su svoje pjesme i priče, a djeca iz Dječijeg dramdkog studija su prikazala male dramske scene o moru.

Nagrada festivala nosi naziv “Mali od palube”, tj. “Mala od palube”. Nagrađeni učesnici: Dunja Dragović, Marija Franeta, Ognjen Drašković, Anja Vukadin, Teodora Đurašević, Sara Pejović, Angelina Tjusevskaja, Milica Radoman, Lara Pavićević, Milica Marljukić, Ema Kulosmanović, Nikoleta Radović, Irina Boljević.

 

U skoli

 

Na kraju dana održan je okruglu sto na temu” Dječija književnost u Crnoj Gori”. Ovaj Okrugli sto je značajan jer je prvi okrugli sto ikada organizovan na ovu temu u Crnoj Gori.  Na okruglom stolu su vođene diskusije i konstruktivna razmena mišljenja i informacija, i učinjeni bitni pomaci u smislu razmatranja dalje afirmacije dječije književnosti u Crnoj Gori.

Program festivalaOkruglom stolu su prisustvovali: prof. dr. Svetlana Kalezić Radonjić, prof. dr. Siniša Jelušić, pisci Velimir Ralević, Dragana Kršenković Brković, Dejan Đonović, profesori književnosti; Jelena Đonović, Zorica Joksimović, Milena Radović, učiteljice, stidenti dramaturgije, itd.

Moderator je bila Radmila Knežević, predsjednica Festivala.

Ovaj Festival je pokazao da Budva ima puno talentovane i kreativne djece, i želja svih je da se i dalje nastavi i da se širi i raste kako teritorijalno, tako i kvalitetom.

Festival su pomogli: Opština BD, TOB, Morsko dobro, Akademija znanja,  izdavačka kuća PČELICA iz Čačka, klub za sportski ribolov “Tuna” i Mega market. Medijski sponzor fedtivala bila je RT Budva.