Trg pjesnika – Gost Marko TomašU petak 9. avgusta 2019. godine, na Trgu pjesnika je nastavljen ovogodišnji književni program festivala. Gost trga je bio Marko Tomaš i govorio je o svojoj poeziji.

Marko Tomaš je bosanskohercegovački pjesnik, novinar i urednik. Rođen je 1978. godine u Ljubljani. Osnovnu školu je pohađao u Mostaru i Kljajićevu. Gimnaziju je završio u Somboru. Jedan je od pokretača i urednika časopisa „Kolaps“ i pripadajuće biblioteke. Novinske tekstove objavljivao je u BH Danima, Glasu Istre i Feral Tribuneu. Vodio je kultnu splitsku knjižaru UTOPIA. Poeziju i prozu objavljivao u periodici regiona. Pjesme su mu prevedene na italijanski, poljski, njemački i engleski jezik. Živio je, studirao i radio u Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Trenutno živi i radi u Mostaru.

Dobitnik je nagrade Super Cyber Story za kratku priču (2004. godina), te nagrade „Farah Tahirbegović“ za angažman u kulturi Bosne i Hercegovine (2015. godine).

Objavljene knjige: L’ Amore Al primo Binocolo, L’ Obliquo, Brescia, Tri puta tridest i tri jednako, S rukama pod glavom, Mama, ja sam uspješan,  Život je šala, Marko Tomaš i druge pjesme, Zbogom, fašisti, Ponoćni razgovori, Bulevar narodne revolucije, Varanje smrti – izabrane pjesme, Ivica Osim – Utakmice života,  Odrastanje melanholije – kolekcija pjesama i priča, Crni molitvenik.

Moderator večeri je bio Stefan Bošković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + four =