Trg između crkava – Prikazan dugometražni film “Katalog Balšići”Završne 15-te večeri trećeg književnog festival “Ćirilicom” u Budvi, čiji su organizatori Narodna biblioteka Budva i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, na Trgu izmedju crkava u Starom budvanskom gradu, prikazan je dugometražni film “Katalog Balšići”, scenariste i reditelja Gojka Čelebića.

Film za temu ima epohu Balšića, vidjenu kroz prizmu povelja, značajnih dokumenata i raspoloživih podataka iz crnogorske državne istorije. Snimljen je u češkom Hebu, a glumačku ekipu čine, crnogorski, češki, srpski i njemački glumci. Glavne uloge povjerene su: Vuku Čelebiću, koji igra lik Balše drugog, dok njegovu  prvu ženu, princezu Kominu, igra  češka glumica  Karolina Jagerova javlja budvanski ART PRESS.

Uoči prikazivanja filma, scenarista i reditelj Gojko Čelebić je obraćajući se publici kazao, da je film zavšen ovoga ljeta u Češkoj, te da je u sadržajnom smislu, jedna istorijska tema vidjena iz ugla filma. Danas ne možemo shvatiti istoriju bez filma, pogotovo pogled te velike kulturne epohe, kazao je on. Zato je filmska forma jako zahvalna, da obuhvati te velike teme, da rekonstruiše život Balšića u XIV vijeku, na razmedju izmedju  Vizanta i Zapada.

Na formalnom  planu, ja sam film  postavio kao razglednice i zato sam mu dao ime “Katalog Balšići”. To odgovara mom eksperimentalnom shvatanju umjetnosti i mom umjetničkom iskustvu, koje je čisto eksperimentalnog tipa, od samih početaka postmoderne do današnjih dana, kazao je scenarista i rediatelj filma Gojko Čelebić.

                       ZADOVOLJSTVO ORGANIZATORA 

Ovogodišnji treći književni festival “Ćirilicom” koji je proteklih 15 dana održana na Trgu izmedju crkava u Starom budvanskom gradu, bio je veoma uspješan, kvalitetan i programski raznovrsniji i zanimljiviji, kazala je u ime organizatora, direktorica Narodne biblioteke u Budvi Mila Baljević.

Pored dominantno književnih tema, organizovali smo ovoga puta, promocije i predstavljanja starih i novih knjiga, zanimljive rasprave i okrugle stolove, ali su brojni posjetioci festivala “Ćirilicom”, bili u prilici da vide pozorišne predstave, filmove,  koncerte i izložbe, kazala je ona, a prenosi budvanski ART PRESS.

Svakako, da je i na ovom književnom festivalu, centralna tema bila ćirilica, tj. ćirilično pismo, a o ovoj temi, govorili su poznati pjesnici, književnici i književni kritičari, istoričari i teoretičari književnosti iz Crne Gore i regiona na okruglom stolu “Književna imaginacija i tradicionalno pismo”.

Ono što nas posebno raduje jeste veliko interesovanje posjetilaca festivala, kojih je iz večeri u veče bilo sve više, kao i znatno veća medijska pažnja u zemlji i regionu.  Sve ovo govori, da se književni festival “Ćirilicom” svojom organizacijom i kalitetom snažno utemeljio i da  svakako ima svoju budućnost, kazala je pored ostalog, direktorica Narodne biblioteke u Budvi Mila Baljević, za budvanski ART PRESS. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × two =