Promocija romana Naša Rijeka Esada Kočana


U organizaciji Narodne biblioteke Budve, promocija romana „Naša Rijeka“ autora Esada Kočana biće održana u petak 12. aprila u holu Akademije znanja sa početkom u 20 časova.

U programu učestvuju: dr Milan Popović – redovni profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici, Dragoljub Duško Vuković -jedan od najpoznatijih crnogorskih novinara i medijskih eksperata i autor – Esad Kočan. Program će moderirati Stanka Stanojević.

“Odavno nije bilo romana koji bi se toliko izdvojio iz aktuelne književne produkcije. Odavno nije bilo romana koji bi bio toliko potreban i koji bi tu potrebu izložio tako suvereno, jezikom kojim razgovara prijatelj sa prijateljem i čovjek sam sa sobom u trenucima najveće iskrenosti i lucidnosti.

Roman Naša Rijeka predstavlja značajan događaj u savremenoj književnosti, posebno u književnosti na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije. Po svojim estetskim kvalitetima autentično književno umjetničko remek djelo, koncepcijski originalno, tematski aktuelno, ispričano sugestivno i uvjerljivo jezikom rođenog pripovjedača, intelektualno i kritički angažirano, ohrabrujuće i inspirativno, ovo djelo se, bez dvoumljenja, regionalno može uvrstiti u sam vrh moderne književnosti na Balkanu, a po svojim kvalitetima u vrh evropske književnosti.” – zapisuje u recenziji Ferid Muhić.

Esad Kočan je rođen je 1956. Gimnaziju je zvršio u Beranama, a Filozofski fakultet, odsjek filozofija u Skoplju. Novinarski posao je počeo u Pobjedi, a nakon toga je bio zamjenik odgovornog urednika u Informativno-političkog programa RTCG. Jedan je od osnivača crnogorskog nezavisnog nedjeljnika „Monitor“ 1990. i danas je glavni i odgovorni urednik.
U Institucionalnom centru za novinarstvo u Vašingtonu završio je specijalizaciju za izučavanje profesionalnih normi u savremenom novinarstvu i metodologiju obuke novinara. Završio je obuku za predavača Danske škole novinarstva. Kao gost, predavao je o etici u novinarstvu i savremenim profesionalnim standardima na univerzitetima u zemlji i inostranstvu. Tekstovi su mu objavljivani i prenošeni u vodećim listovima u zemljama bivše Jugoslavije, kao i u stranim analitičkim revijama posvećenim zbivanjima na Balkanu.
Dobitnik je međunarodne Nagrade Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti koju dodjeljuje NVO GARIWO iz Sarajeva.
Objavio je knjige: Obale nema (Vijesti, Pg 2012), Znali ste (Almanah,Pg 2012), Iza prašine (Almanah, Pg 2016). 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − 5 =