Sajam knjiga Podgorica – Promocija knjige “Kriza smisla” autora Krsta Vukovića


Treći dan Sajma knjiga nastavljen je promocijom knjige „Kriza smisla“ autora Krsta Vukovića u izdanju Narodne biblioteke Budve.

Novinar i publicista Vanja Kovačević govorio je o romanu.

„Putovati, tragati, ponekad i lutati, ali se ne predavati. O tome govori roman Krsta Vukovića. Neke njegove misli vam mogu zaličiti na misao Bertranda Rasela da je filozofija ničija zemlja. Jer, ova knjiga će vam ponuditi svašta-  antropologiju, filozofiju, religiju, ali ne i odgovore na sva pitanja“, ispričao je Vanja Kovačević.

Mr Nikolina Đurović istakla je da čovjek uvijek teži ka tome da napreduje.

„ Čovjek je dinamičko biće i treba da napreduje ka boljem. Krstova dobro znana poezija iz knjige Vertigo može se naći i u ovom romanu. Svijet je prosto u vrtoglavici, nesvjestici. U svijetu besmisla svaki humanistički uposlenik daje volju za životom. Jedino što nam može pomoći je da znamo odakle počinjemo, da se vratimo tradiciji“, ispričala je Đurović.

Autor Krsto Vuković u romanu je pisao o mnogim dijagnozama savremenog života – otuđenosti, dosadi, globalnoj nezaposlenosti, suicidu, koji je svojevrsno stanje svjetskog duha, kazala je Nikolina Đurović.

Autor je istakao da mu je čast što je drugi put gost Sajma knjiga.

„Prošli put sam predstavljao poetski iskaz, mada u ovom romanu i poeziji ima zajedničkih imenilaca. U ovoj knjizi postoji multidisciplinarnost, brojne premise iz istorije filozofije. Tu su, prije svega, Šopenhauer, Niče, sociolozi, antropolozi, psiholozi, psihijatri. Posebno sam se oslanjao na rad Viktora Frankla. U knjizi govorim o smislu,  gubljenju smisla, potresima u sistemu vrijednosti. Tu sam se oslanjao na Frankla i njegovu želju da kroz logoterapiju, liječenje smislom, uputi pojedinca da se pronađe i da je u dilemi je li to ono što mu treba, da li ima alternativu. Neki ljudi je i ne vide, pa odluče da odustanu od života. Posebno sam tretirao suicid, jer se uklapa u kompletan sistem. Pažljivim čitanjem i promišljanjem vidjećete da se suicid ovdje definiše u istorijskom razvoju čovjeka“, objasnio je autor knjige Kriza smisla Krsto Vuković.


Prilog preuzet: sajamknjigapg.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − ten =