Promocija zbornika dječijih radova “Ja protiv nasilja”

 

U okviru Đečije neđelje (koja se obilježava svake godine u prvoj sedmici oktobra Narodna biblioteka Budve i NVO Talas, Budva predstaviće zbornik đečijih radova “Ja protiv nasilja”  u holu Akademije znanja u petak, 7.oktobra sa početkom u 18 časova. Tom prilikom biće upriličena i izložba đečijih radova na tu temu koji su našli svoje mjesto u Zborniku. Zbornik literarnih i likovnih radova đece uredile su profesorice Zorica Joksimović i Sanja Pantović koje će ga i predstaviti, a o zborniku i temi Ja protiv nasilja govoriće i psihološkinja Nada Božović, dok će promociju voditi Stanka Stanojević iz Narodne biblioteke Budve. Nagrađeni učenici, đeca budvanskih osnovnih škola, pročitaće svoje radove.

U Uvodniku Zbornika nalazi se pjesma đečijeg pjesnika Velimira Ralevića, izbor likovnih radova napravila je Ana Bastać Martinović, a na naslovnoj strani nalazi se likovni rad Leile Šabotić, učenice JU Druga osnovna škola, Budva.
Nagrađeni su poetski i prozni radovi učenika u kategoriji nižih i viših razreda osnovnih škola: Andrej Huter, Staša Jabučanin, Danilo Mijatović, Zoja Zečević, Karolina Kopitović, Anđelina Janković, Anđela Krstajić, Petra Stanjević, Dunja Čarmaković, Julija Kadina,Teodora Matović i Anđela Vučković. Nagrađeni su i likovni radovi učenika u istim kategorijama: Vito Gregović, Đorđe Janković, Petra Radulović, Darija Konkova, Ajla Šabanić i Alisa Miheeva. Takođe, u Zborniku “Ja protiv nasilja” zastupljeni su i pohvaljene pjesme, priče i likovni radovi učenika budvanskih osnovnih škola.

Obilježavanje Međunarodne neđelje đeteta predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja đeteta i na zaštitu đečijih prava garantovanih Konvencijom o pravima đeteta koju je 1989. godine usvojila Skupština UN-a. „Đečija neđelja“ ima cilj da promoviše prava đeteta, utiče na poboljšanje društvene brige za đecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i da upozna širu javnost sa potrebama đece, sa njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + 1 =