Počeo književni festival “Ćirilicom”

 

 

Nastupom ženske vokalne grupe HARMONIJA i predstavljanjem trećeg broja PAŠTROVSKOG ALMANAHA, sinoć je u Budvi, u organizaciji JU Narodna biblioteka Budva i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, na sceni izmedju crkava u Starom budvanskom gradu, počeo drugi Festival književnosti “ĆIRILICOM”.

Otvarajući ovu kulturnu maniffestaciju, predsjednik Skupštine opštine Budva, ĐORĐIJE VUJOVIĆ je kazao, da i ovogodišnji književni festival će okupiti, najznačajnije pisce, pjesnike, eseiste, ali i eminnentne naučnike, lingviste i teoretičare književnosti.

Značaj ove manifestacie za Budvu, kulturni život grada i njenu turističku ponudu višestruk je, a nedvosmisleni cilj je, očuvanje naše književne istorije i baštine.

Festival “Ćirilicom”, mora da skrene pažnju javnosti i otvori naučnu javnu debatu, o mileniumski starom pismu, na kojem su ispisani počeci naše pismenosti, kazao je Vujović, ističući, da se Ustavom zagarantovana ravnopravnost ćirilice, grubo krši, u zemlji, u kojoj  je ćirilica do skoro, do prije nekoliko decenija bila sveprisutna, a danas je ima sve manje, kazao je pored ostalog, predsjednik Skupštine opštine Budva.

Predsjednik Savjeta JU Narodna biblioteka Budva dr PREDRAG ZENOVIĆ je istakao, obraćajući se prisutnima, da je književni festival “Ćirilicom”, važna manifestacija, i da je duh koji ona zagovara važan.

Ovih dana, kazao je on, bilo je odredjenih pokušaja, da se na naki način, stavi sjenka na to što mi radimo ovom manifestacijom. U tom duhu, ja bih rekao, da nikome ko se služi razumom, nije potrebno dodatno objašnjavati, da je ćirilica naše zajedničko dobro i da je ona u multikulturalnom  kolažu naše Zemlje, dodatna vrijednost i ljepota. Znači, ćirilica je opšte dobro, kao dio naše kulturne baštine i zato ona ima pravo da bude zaštićena i što više korišćena, kazao je pored ostalog dr Predrag Zenović.

Govoreći o trećem broju Paštrovskog almanaha, pjesnik RADOMIR ULJAREVIĆ je istakao, da ova vrijedna knjiga, sadrži toliko najrazličitijih podataka i u njoj se iz različitih uglova prikazuje proctor Paštrovića, običaje ljudi koji ovdje žive, njihove navike i njihova djela, veliki broj imena čije su biografije impresivne i mnogo znače, ne samo za Paštroviće i Crnu Goru, već i šire.

U Paštrovski almanah broj tri, kazao je Uljarević, nalaze se interdiscipokinarna, intelektualna poniranja u fenomen paštrovske baštine prošlosti i sadašnjosti, a toliki broj kvalitetnih i kompetentnih autora, teško je i nabrojati. Tekstovi u ovoj vrijednoj knjizi, zavredjuju ogromno povjerenje i poštovanje. To je sveobuhvatni pogled na istoriju i kulturu paštrovskog kraja, u paštrovsku izuzetnost i posebnost i sve ono, našto su Paštrovići sa razlogom ponosni i što čuvaju, kao svetinju, kazao je pored ostalog pjesnik Radonir Uljarević.

Glavni urednik Paštovskog almanaha, dr MIROSLAV LUKETIĆ je kazao, da je paštrovski kraj, uvijek baštinio ćirilicu kao temeljno pismo, te da je na stotine paštrovskih isprava napiano na ćirilici. To se mora znati i istovremeno poštovati sva druga pisma.

Ćirilično pismo je Ustavom Crne Gore zagarantovano i ravnopravno sa latiničnim, ali je druga stvar, što se ono pokušava  omalovažiti i staviti po strani, rekao je dr Luketuć.

Glavni urednik Paštrovskog almanaha dr Miroslav Luketić se zahvalio svojim saradnicima, koji su puno radili na izlaženju dosadašnja tri broja i izrazio nadu, da će se uskoro početi  raditi i na pripremi četvrtog broja, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.

                  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − eleven =