Grad teatar – Najava programa za srijedu, 2. avgust

U srijedu, 2. avgusta, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem pisca Aleksandra Šurbatovića, koji će predstaviti svoj roman „Turčin šahista“.

Aleksandar Šurbatović je pjesnik, prozni pisac, prevodilac i urednik. Živi i radi u Beogradu.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Autor je zbirki poezije Mitologija spaljene zemlje i Priče o gospođi Kon i romana Upokojavanje prosektora Majerhofera i Turčin Šahista.  Uredio je više od trista naslova iz različitih oblasti, ali se najviše bavio svjetskom književnošću XX i XXI vijeka. Takođe se bavi i prevodilačkim radom, a posebno treba izdvojiti prevode knjiga Ja sam niko! A ko si ti? Emili Dikinson, kao i priča Vladimira Nabokova.

O romanu “Turčin šahista” je u nedjeljniku “Vreme”navedeno: “U osnovi, Aleksandar Šurbatović je napisao nesavremen roman, vrlo hotimično prkoseći književnim modama. Njegova bi se nesavremenost, utoliko, morala razumjeti u ničeanskom smislu: nesavremenost ne znači izvan vremena, već odbijanje da se bez preispitivanja prihvate savremeni književni obrasci i, samim tim, spremnost da se ponovo isprobaju klasičniji načini pripovjedanja. Najzad, roman ‘Turčin šahista’ sasvim je nepretenciozan, a mješavina humora koji razgrađuje umudrenu ozbiljnost i spisateljske ozbiljnosti koja bdije nad svakom rečenicom kao da je poslednja, daje ovom romanu neporecivi šarm i svrstava ga, bez ikakve sumnje, u kvalitetnu književnost.”

Moderator večeri je Tamara Krstić, novinarka, urednica na Radio Beogradu 1 i književna kritičarka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 5 =