Petrovac – Otvorena izložba i promovisan zbornik radova o Kastelu i Lazaretu

 

 

U utorak, 20. novembra 2018. u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu, sa početkom u 18h otvorena je izložba „Kamen u ogledalu mora“, nakon čega je usljedila promocija drugog izdanja zbornika radova o Kastelu i Lazaretu u Petrovcu, pod nazivom „Zidine nad nemirnim morem“ (urednici Dušan Medin i Goran Pajović, dipl. arheolozi). Ovim programom naša Ustanova otpočela je bogat program obilježavanja Dana opštine Budva.

Kolektivnu umjetničku izložbu „Kamen u ogledalu mora“, čija se tematika primarno odnosi na kulturni pejzaž Petorvca, posebno na lokalitete Kastelo, Lazaret, Katič i Sveta Neđelja – koncipirali su mr Milijana Istijanović, akad. vajarka, i Dušan Medin, dipl. arheolog, dok je autor postavke mr Dragan Mijač Brile, akad. vajar.  Izložbu je zvanično otvorio prof. Aleksandar Radojević iz Beograda.

Nakon otvaranja izložbe uslijedila je promocija drugog izdanja zbornika radova o Kastelu i Lazaretu „Zidine nad nemirnim morem“, urednika Dušana Medina i Gorana Pajovića, diplomiranih arheologa, na kojoj je, pored autora, učestvovao i prof. Radojević, koji je govorio je o svom radu u zborniku i inspiraciji koji su mu predstavljali Kastelo i Lazaret. Prenosimo sažetak njegovog rada: „Pri prvom susretu sa napuštenim, pomalo i bizarnim oblikom tadašnjeg Lazareta, opkoljenim kamenim zidinama koje krezubo i donekle stravično streme ka nebu, potvrđena je naša pretpostavka da je Lazaret stvarno „znak“ u prostoru, ali istovremeno i slikovita „priča“ koja završava panoramu male petrovačke uvale. Primetna je bila i graditeljska veština.“

Dušan Medin pročitao je drugi predgovor izdanju, koji u cjelosti prenosimo: „U Evropskoj godini kulturne baštine naišli smo na razumijevanje direktorice JU Muzeji i galerije Budve, mr Lucije Đurašković, da se objavi drugo, korigovano izdanje zbornika radova o Kastelu i Lazaretu u Petrovcu na Moru – „Zidine nad nemirnim morem“. Ideja da se priredi i štampa novo izdanje ove knjige nastala je iz želje urednika i izdavača da zbornik dođe do što šireg kruga čitalaca i korisnika. Prije svega, misli se na čitaoce Petrovčane (ali i na sve ostale), čiju je pažnju knjiga pobudila još proljeća 2016, kada je objavljena u tiražu od 200 primjeraka, što svakako nije moglo zadovoljiti tada iskazano interesovanje čitalačke javnosti. Drugi motiv bio je taj što je zbornik radova predstavljen samo jednom i to u Budvi, neposredno po objavljivanju, čime su stanovnici Petrovca na neki način ostali neopravdano uskraćeni za promociju knjige o svojoj kulturnoj baštini u svome gradu. Treći motiv odnosio se na želju da se novim izdanjem izvrše određene manje jezičko-stilske korekcije tekstova, kao i da se znatno poboljša kvalitet štampe i poveza. Informacije o autorima i urednicima dopunjene su podacima aktuelnim početkom jeseni 2018, kada je publikacija pripremljena za štampu.“ Takođe, Medin je predstavio nazive i autore svih radova objavljenih u zborniku.

Goran Pajović govorio je o svom projektu koji se sastojao od izrade trodimenzionalnog modela Kastela i Lazareta, koji predstavlja svojevrsan digitalni prikaz tog objekta u jednom izdanju iz njegove prošlosti. Rad je predstavio mogućnost izrade digitalnog prikaza arhitekture koja više ne postoji i bitno se razlikuje od postojećeg stanja. Iz gotovog modela koji je prevashodno stvoren za potrebe vizuelnog dojma o ovom spomeniku, pokušao se dobiti još jedan alat koji će pomoći kritičkom posmatranju ove cjeline.

Drugo izdanje zbornika radova ima 164 strane B5 fomata i štampano je u crno bijeloj tehnici.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 4 =