Performans “Oslikaj crno žutom i žuto crnom”

 

 

24. jun 2012.

Grad teatar Budva

Zgrada na Trgu pjesnika

Performans “Oslikaj crno žutom i žuto crnom”

 

U nedjelju, 24. juna u negalerijskom/alternativnom prostoru zgrade na Trgu pjesnika počeo je performans likovnog programa ovogodišnjeg festivala, pod nazivom “Oslikaj crno žutom i žuto crnom”. 

 


Prostor gdje se održava performans

 

Performans je osmišljen tako da praktično traje do 04. jula i da njegov kraj označava početak izložbe slika nastalih u okviru performansa. Na početku performansa, govorila je Radmila Radosavljević, ističući cilj organizovanja ovakvog uključivanja publike festivala Grad teatar.

 

Obraćanje na početku performansa

 

Radmila Radosavljević

 

Dio govora Radmile Radosavljević, kao i autentičnu atmosferu koja je stvorena tokom performansa, možete vidjeti iz kraćeg video zapisa.

 

VIDEO ZAPIS DIJELA PERFORMANSA

 
Urednik likovnog programa, Merin Smailagić je kazao da je namjera ovog performansa ne samo da se obezbijedi veza sa ostalim segmentima programa Grad teatra, već i da se na postavljenim platnima u bojama Festivala – crnoj i žutoj, svim zainteresovanim posjetiocima omogući da učestvuju i naslikaju nešto.  Ovako zamišljen koncept likovnog dijela Festivala bi trebalo da dosadašnjem iskustvu doda i konkretan odgovor publike, njihovo lično djelo.

 

 

Organizovanje ovakvog performansa je nešto novo i za organizatora i za publiku festivala Grad teatar. Ako je organizator sa nestrpljenjem i možda određenom dozom bojažljivosti iščekivao kakava će biti reakcija publike na nesto novo, neobično, nesvakidašnje, ona je uzvratila na pravi način i potvrdila da je organizovanje ovakvog performansa bilo više nego potrebno. Ciljevi organizatora su sigurno ostvareni, jer je publika zaista postala aktivni učesnik, ali i mnogo više od toga. Stvorena je izuzetno prijatna atmosfera, veoma prisno druženje na koje smo po malo počeli da zaboravljamo. Nikome od “učesnika-umjetnika” ovog performansa nije smetalo što u stvaranju jedne slike učestvuje istovremeno više autora. Naprotiv, čak je to na neki način bilo i inspirativno. Sve pohvale na račun organizatora sa željom da nađu načina da animiraju publiku da i narednih noći do 04. jula atmosfera bude kao prvo veče.