NVO “Agora” – Diskusija “Kulturna politika za mlade, šta to bješe?”

 

Agora 1

 
 
NVO “Agora” iz Budve organizovala je diskusiju na temu “Kulturna politika za mlade (šta to bješe?)”. Diskusija je održana u zgradi Akademije znanja 13. decembra 2014. godine, a pokrovitelj je bila Opština Budva.

O navedenoj temi govorili su sljedeći sagovornici: prof. Božena Jelušić, Maja Mrđenović, predsjednica UO “ASSITEJ” – Udruženja za razvoj pozorišta za đecu i mlade, prof. Siniša Jelušić, Katarina Vukadinović, predstavnica lokalne samouprave Opštine Budva, Iva Čelanović ispred Omladinskog kluba Tivat, Senka Domanić Bulat, predstavnica Omladinskog kulturnog centra Herceg Novi i Radmila Knežević u ime NVO sektora iz Budve.

Moderator diskusije bio je Novak Govedarica, predstavnik nevladine organizacije “Agora”.

 

Ucesnici debate

 

Moderator Novak Govedarica, u uvodnom dijelu je kazao da je diskusija organizovana s ciljem da se kroz razmjenu mišljenja i iskustava pokušaju naći odgovori na neka pitanja koja se direktno odnose na mlade ljude. Imaju li mladi, naročito kreativni ljudi dovoljno prostora, odgovarajuću pomoć nadležnih institucija, mogućnosti da izraze svoje talente i kulturne potrebe (ukoliko postoje)? Da li postoji kulturna politika za mlade u Crnoj Gori i, ukoliko postoji, u kojoj je fazi razvoja? Koji su to najveći problemi samostalnih umjetnika i nevladinih organizacija u Budvi i da li se neka iskustva iz susjedstva, kao što su iskustva omladinskih klubova iz Tivta i Herceg Novog mogu iskoristiti u Budvi. Ovo su samo neka od pitanja koja se odnose na mlade kreativne ljude, a zbog kojih je ova diskusija i organizovana, istakao je Novak Govedarica, izražavajući čuđenje da među prisutnima nema upravo onih kojima je ova tema namijenjena.

 

Novak Govedarica

 

Maja Mrđenović je govorila o položaju kulture u raznim periodima kao i o odnosu država prema kulturnim potrebama mladih ljudi. Kultura kao veoma bitan i priznat dio čovjekove egzistencije, obuhvaćena je sa pravnim instrumentima tj. nalazi se u ustavima svih zemalja. Naravno, velika je razlika između onoga što piše u raznim dokumentima i strategijama i praktične realizacije zapisanog, naglasila je Maja Mrđenović. Najrazvijenije zemlje, što se tiče javne politike u kulturi za đecu i mlade, same ističu da su upravo najrazvijenije iz razloga što izuzetno veliku pažnju poklanjaju kulturnim potrebama đece i omladine. Određena iskustva iz okruženja, iz država koje su takođe prošle period tranzicije, mogu biti značajna za razvoj kulture ove ciljne grupe kod nas. Nažalost, često se kod nas dešava da se ovoj oblasti pristupa zato što se to shvata samo kao još jedan uslov u procesu evropskih integracija koje treba ispuniti u oređenim rokovima, a zbog takvog pristupa često puta trpe krajnji korisnici, istakla je Maja Mrđenović. Više u video zapisu.

 

Maja Mrdjenović

 

Iva Čelanović je izrazila zadovoljstvo što je opština Tivat prepoznala značaj rada Omladinskog kluba i podržala nastojanja da se kroz ovaj vid neformalnog obrazovanja sprovodi kulturna nadgradnja mladih. Osim Opštine, rad kluba pomaže i Fond za aktivno građanstvo (FAKT). Omladinski klub okuplja sve uzrasne kategorije mladih. Jedan od zadataka volontera ovog kluba, naglasila je Iva Čelanović, je da svoj rad predstave na pravi način, kako bi mladi imali pravu predstavu koliko je rad Omladinskog kluba širok, sveobuhvatan i kolike im zapravo mogućnosti pruža da se razvijaju na više nivoa. Više u video zapisu.

 

Iva Čelanović

 

Božena Jelušić je ukazala na sistem vrijednosti koji treba da postoji u kulturi i zapitala se da li su te vrijednosti danas prisutne. U svim strategijama, evropskim i svjetskim, pitanje kulturne vizije jednog društva je važno za održivi razvoj zajednice. Kultura treba da se razvija kao sistem vrijednosti u kojem ne bi trebalo da dominira potrošački i hedonistički sistem vrijednosti, već da se razvija princip solidarnosti, čuvanje resursa i međugeneracijska solidarnost. Živimo u društvu u kojem je dominantna potrošačka kultura i konzumerizam i u kojem neposredna isplativost nečega dominira. Božena Jelušić je naglasila da je pitanje da li se u takvoj klimi mogu stvoriti kulturne potrebe kod mladih. Više u video zapisu.

 

Bozena Jelusic

 

Senka Domović Bulat je upoznala prisutne sa radom Omladinskog kulturnog centra Herceg Novi. Informacija da raspolažu sa prostorom od hiljadu i nešto kvadrata izazvala je ne malo čuđenje, a uslijedilo je i još jedno, kad je saopštila da je prostor dobijen na korišćenje od privatnika, a ne od Opštine Herceg Novi. Volonteri ovog centra su se organizovali i opremili prostor i u prethodnom periodu organizovali niz radionica u kojima su bile zastupljene razne oblasti kulture. Kroz ove radionice se pokazalo, kazala je Senka Domović Bulat, da đeca i omladina imaju kulturne potrebe. Više u video zapisu.

 

Senka Domović Bulat

 

Katarina Vukadinović je kazala da je rad u Opštini Budva omogućio da se bliže upozna sa potrebama mladih u gradu, ali i da na djelu vidi funkcionisanje nekih omladinskih centara čije bi iskustvo dobro došlo za formiranje sličnog u Budvi. Uputila je pohvale na račun Omladinskog centra u Herceg Novom sa kojim je u prethodnom periodu ostvarila plodnu saradnju. Katarina je naglasila da u Budvi postoje mladi koji su zainteresovani za razne vidove neformalnog obrazovanja. Sama činjenica da su đeca bila spremna da putuju do Herceg Novog, da bi došli do prostora u kojem su se odvijale radionice, dovoljno govori da u Budvi ima mladih koji iskazuju zainteresovanost za određenim vidovima kulturnih potreba. Više u video zapisu.

 

Katarina Vukadinovic

 

Siniša Jelušić je istakao da je prosto šokantno da na ovoj diskusiji nijesu prisutni oni kojima je tema namijenjena. Da li su kulturne potrebe u nama prisutne same po sebi ili u određenoj mjeri zavise od određenih okolnosti u kojima se one razvijaju, aktuelizuju, izgrađuju. Profesor Jelušić smatra da ova druga dimenzija ima veliki značaj i da ga ne bi čudilo ako dođe do gašenja određenih kulturnih potreba. Kulturna politika države i grada nije odgovarajuća, pa ne čudi ni izostanak mladih koji su trebali biti prisutni ovoj diskusiji, naglasio je Siniša Jelušić. Više u video zapisu.

 

Sinisa Jelusic

 

Radmila Knežević se već duži niz godina bavi upravo radom sa đecom, pa je prenijela svoja iskustva vezana za kulturne potrebe mladih u Budvi. Niže uzrasne kategorije imaju jako veliku potrebu za raznim vidovima kulture. Interesovanja su raznovrsna od pozorišta, likovne umjetnosti, muzike, baleta… Veoma bitno i možda ključno pitanje je zašto sa odrastanjem đeca gube interesovanje i zašto ih je nemoguće animirati da učestvuju u određenim kulturnim programima. To je vjerovatno pitanje kojim treba da se pozabave gradske strukture koje su nadležne upravo za ovu ciljnu grupu, kazala je Radmila Knežević. Više u video zapisu.

 

Radmila Knezevic

 

Učešće u ovoj diskusiji uzeli su i prisutni, iznoseći neka od svojih iskustava na ovu temu. Neka od tih reagovanja možete viđeti u video zapisu.

NVO “Agora” je i ovom diskusijom potvrdila dobar osjećaj za društvene probleme, visok nivo organizacije, dobar izbor učesnika. Opština Budva je podržala diskusiju, što je veoma pozitivno i ukazuje da ne skriva probleme koji su evidentni, već da želi aktivno da ih rješava.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS