Narodna biblioteka Budve – Predstavljanje zbirke pjesama „Tvoja ruka“ Radmile Knežević

U subotu, 18. juna sa početkom u 20 časova u holu Akademije znanja biće predstavljena nova knjiga koju je objavila Narodna biblioteka Budve. Riječ je o pjesničkoj zbirci Tvoja ruka, autorke Radmile Knežević. O knjizi će govoriti recenzentkinja, pjesnikinja Milica Bakrač, profesor na cetinjskoj Bogosloviji – đakon Pavle Lješković i autorka, a promociju će voditi Stanka Stanojević. U muzičkom dijelu programa nastupiće crkveni hor Sveti Jevstatije Prevlački iz Budve.

Radmila Knežević rođena je 19. septembra 1971. godine u umjetničkoj porodici Stojković, u starom dijelu Prizrena, Potkaljaji. U Prizrenu završila osnovnu školu „Mladen Ugarević” i Gimnaziju. Bavila se pisanjem i glumom, bila je učesnik mnogih literarnih konkursa i književnih manifestacija i član amaterskog pozorišta pri Domu kulture. Završila Fakultet dramskih umetnosti – gluma, Akademija umetnosti u Prištini u klasi profesora Svetozara Rapajića i Filološki fakultet – književnost i srpski jezik, na Univerzitetu u Prištini. Glumica je Narodnog pozorišta u Prištini sa sjedištem u Gračanici kao i reditelj i voditelj Škole glume u Gračanici u organizaciji Narodnog pozorišta. Direktorica Dramskog studija – škole glume u Budvi, u okviru koga se kao dramski pedagog bavi pozorišnom edukacijom djece i odraslih, kroz časove i radionice glume i pozorišne predstave. Osnivač je i predsjednica festivala dječije književnosti u Budvi, MALE MORSKE PJESME I PRIČE koji se realizuje u saradnji sa JU Narodna biblioteka Budve. Voditelj i urednik Kluba ljubitelja knjige i filma u bioskopu Kadmus Sinepleks u Budvi. Predavač i autor seminara OD PRIČE DO SCENE, verifikovanog od strane Zavoda za školstvo Crne Gore, za obuku prosvjetnih radnika u dramskom radu sa djecom.
Predsjednica je Umetničkog udruženja „Bistrica“ u Beogradu i Prizrenu.
Umjetnički rukovodilac „Udruženja Prizrenaca i prijatelja“ u Podgorici.
Predstave koje je režirala, kao i drame koje je napisala,izvođene su na brojnim festivalima u zemlji i regionu i mnogim pozorišnim scenama. Dobitnik je četiri nagrade za režiju dječijih predstava. Piše: kratke priče, drame za djecu i odrasle i pjesme. Zastupljena u lektiri za osnovnu školu u Srbiji.
Objavljene knjige:

1.ČETRI DRAME ZA DECU – IP „Hvosno”, Istok, 2007.

 1. NE TRAŽIM DA ZNAŠ (pjesme) – IK „Svet knjige”, Beograd 2011.
 2. PRIZRENE STARI, sa Lelom Marković(antologija) NIJP „Panorama”, Kosovska Mitrovica, 2012.
 3. MALE MORSKE I OBALSKE PRIČE, IK „Pčelica”, Čačak, 2012.
 4. POKLONI SE I POČNI, IK „Pčelica”, Čačak, 2014.
 5. Obnovljeno izdanje pok. majke Ljiljane Stojković „PRIZREN U SRCU”, IK „Gramatik”, Beograd, 2016.
 6. U POTRAZI ZA LjUBICOM, IK Pčelica, Čačak, 2017.
 7. Koautor brošure UPRKOS SVEMU, Narodno pozorište u Prištini, Gračanica 2018.
 8. KAP SUNCA, (pjesme) – Intitut za srpski jezik, Nikšić, 2018.
 9. BOGORODICA LjEVIŠKA U PESMAMA, sa Lelom Marković, autorsko izdanje, Prizren, 2020.
  Književne nagrade:
  -Prvu knjizevnu nagradu dobila je sa 15 godina, za „Pesmu o majci” na jednom literarnom konkursu u Prizrenu, 1986. godine.
  -VUKO BEZAREVIĆ – za najbolju satiričnu priču „Ponekad poželim da sam džip”, Festival humora i satire, Pljevlja, 2010.
  -INTERNACIONALNA NAGRADA ZA KRATKU PRIČU, AKT, Valjevo, 2010.
  -PLAKETA ZA DJEČIJU KNjIGU GODINE, za knjigu „Male morske i obalske priče”, 11. Međunarodnog sajma knjiga „Trg od knjige”, Herceg Novi, 2012.
  -Prva nagrada za ORIGINALNI DRAMSKI TEKST ZA DECU, za radio dramu „Razmaženko Bole”, dramskog programa Radio Beograda, Beograd, 2014.
  -Pjesma „Golub“, treće mjesto na konkursu „Preobraženjsko pojenje“, Niš 2016.
  -Prva nagrada TOMA RADOSAVLjEVIĆ, za pjesmu „Razgovor sa Metohijom“, Centar za kulturu „Sava Dečanac“, Leposavić, 2019.
  -Prva nagrada za pjesmu „Dobri moj“ na međunarodnom literarnom konkursu, Srpsko-austrijski festival kulture i umjetnosti, SOFKU 2020, Beč, Austrija, 2020.
  -Knjiga POKLONI SE I POČNI, u nominaciji je za književnu nagradu „Mali princ”.
  -Pjesma „Vekovi između nas” dobila pohvalu na Saboru duhovne poezije, Rakovica 2015.god.
  -Pjesma „Kuća od pene” dobila pohvalu za pesmu na Saboru poezije „Dučiću u pohode”, Dučići kod Podgorice, 2012.
  -Pjesma „Papuče“ dobila pohvalu Doma kulture u Bojniku, februar 2022.
  Zastupljena je u mnogobrojnim antologijama, almanasima i zbornicima. Autor je brojnih recenzija, prikaza i dramatizacija, tekstopisac nekoliko pjesama za djecu i odrasle koje su izvođene na muzičkim festivalima. Članica je: Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Kosova i Metohije, Udruženja književnika Crne Gore, Udrženja dramskih pisaca Srbije, član ASSITEJ -a (Međunarodna organizacija za razvoj pozorišta za djecu i mlade), član Instituta za dječiju književnost u Beogradu, član Udruženja crnogorskih pisaca za djecu, redovni član Matice Srpske u Novom Sadu, član Društva za srpski jezik „Staro Kosovo“, član Odbora za obnovu svetinja Prizrena i član crkvenog hora „Sveti Jevstatije Prevlački“ u Budvi.
  Živi u Budvi, Beogradu i Prizrenu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + two =