Moderna galerija – Promocija zbornika radova „Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“

 

 

 

U subotu, 11. novembra 2017. godine, u budvanskoj Modernoj galeriji predstavljen je zbornik radova o paštrovskoj i budvanskoj muzičkoj tradiciji „Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“, koji su uredili dr Zlata Marjanović, etnolomuzikološkinja, i Dušan Medin, arheolog i menadžer u kulturi. Zbornik je nedavno štampan podrškom Ministarstva kulture Crne Gore kroz ovogodišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore. Na predstavljanju knjige učestvovali su recenzentkinja mr Dobrila Popović, stručni saradnik na izradi knjige Davor Sedlarević, kao i urednici zbornika.

Predstavljeni zbornik je drugo korigovano i dopunjeno izdanje, objavljeno u suizdavaštvu Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva, Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” i Društva za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, u okviru biblioteke “Kulturno nasljeđe Paštrovića”, čiji je recenzent svjetski čuveni maestro Bojan Suđić, rodom iz Paštrovića, inače autor jednog teksta u ovom zborniku. Recenzenti zbornika radova su počivši akad. Petar Vlahović, etnolog, prof. dr Anika Vukčević Skovran, istoričarka umjetnosti, i mr Dobrila Popović, muzikološkinja. 

U ime Ministarstva kulture, na početku programa obratila se Dobrila Vlahović, savjetnica za kulturnu baštinu, koja je istakla kontinuiranu podršku Ministarstva kulture kvalitetnim projektima kroz svoj godišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, koji se realizuje u kontinuitetu već više godina. Pohvalila je Budvu kao grad koji brine o svojoj kulturnoj baštini i ukazala na tri projekta koja su od Ministarstva podržani njihovi nosioci Opština Budva i JU Muzeji i galerije Budve (zbornik radova o muzičkoj tradiciji Paštrovića i Budve, izložba i okrugli sto o spomen-obilježjima sa teritorije budvanske opštine i konzervacija kamene plastike iz Muzeja grada Budve). (više u video zapisu)

Recenzentkinja zbornika, mr Dobrila Popović, savjetnica za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo Ministarstva kulture ukazala je na značaj ove publikacije, brojne autore koji su u njenom stvaranju učestvovali, kao i širok obuhvat tema, kako iz domena muzike, tako i iz muzički bliskih tema. Predstavila je i sadržaj zbornika, tj. cjeline koje su obrađene: istorijat istraživanja i sadašnje stanje istraženosti, muzika, ples, pozorište, institucije, festivali muzički portreti, kompozicije, novija izdanja i CD-ovi o muzici ovog kraja, bibliografija o muzici Paštrovića itd. (više u video zapisu)

Davor Sedlarević, spec. vaspitač tradicionalnih igara i pjesama (KUD „Mijat Mašković“, JU Centar za kulturu Kolašin), istraživač, stručni saradnik na izradi zbornika i autor rada o tradicionalnim igrama paštrovskog kraja, osvrnuo se na jedinstvenost ovakve publikacije na prostoru Crne Gore, kao i na značaj etnoloških, etnomuzikoloških i etnokoreoloških istraživanja nematerijalne kulturne baštine naše zemlje, još uvijek nedovoljno istražene. Posebno je naglasio značaj višegodišnjih istraživanja muzičke tradicije Paštrovića i podsjetio na sopstvena iskustva i napore u cilju adekvatnog istraživanja, objedinjavanja građe i afirmacije narodnih igara i pjesama kolašinskog kraja, što je prošle godine i rezultiralo time da igre i pjesme iz Kolašina budu proglašene kulturnim dobrom Crne Gore. (više u video zapisu)

Dr Zlata Marjanović, etnomuzikološkinja koja već tri decenije istražuje muzičku tradiciju Crnogorskog primorja i urednica zbornika, govorila je o muzičkoj tradiciji Paštrovića i Budve i to zvučno „ilustrovala“ muzičkim nastupima. Naime, učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budve, koje je za ovu priliku spremila prof. Katarina Popović, uz pratnju na klaviru prof. Slađane Babović, izveli su aranžmane dvije budvanske i paštrovske pjesme, a članovi folklornog ansambla „Nikola Đurković“ iz Kotora (rukovodilac Predrag Šušić), nastupili su sa tri primorske pjesme u a cappella izvođenju, kojima ih je prethodnih dana naučila dr Zlata Marjanović, boraveći u stručnoj posjeti ovom ansamblu. (više u video zapisu)

Dušan Medin, urednik publikacije, upoznao je prisutne sa novim izdanjem, ukazujući na inicijativu da se ista knjiga objavi usljed malog tiraža prvog izdanja koji je prošle godine objavljeno (200 primjeraka) i u kratkom periodu razdijeljeno. Takođe, osvrnuo se na kompleksnost izrade zbornika i brojne autore i saradnike koji su u ovom projektu učestvovali. Takođe, u ime uredništva zahvalio je Ministarstvu kuture Crne Gore, Sekretarijatu za društvene djelatnosti Opštine Budva i JU Muzeji i galerije Budve na podršci, kao i svima koji su doprinijeli da do ovog izdavačkog projekta dođe. (više u video zapisu)

Podsjećamo da je zbornik rezultat rada dva multidisciplinarna okrugla stola „Paštrovske muzičke teme“, održana u Beogradu i Petrovcu na Moru 2014. godine, na kojima je uzelo učešća preko 20 istaknutih naučnika, stručnjaka, pedagoga i umjetnika iz Crne Gore i Srbije. Prvo izdanje zbornika objavili su prošle godine Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ i Društva za kulturni razvoj „Bauo”.

 

POŚETIOCI NA PROMOCIJI ZBORNIKA

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 7 =