Hotel Tre Canne – Književno veče Đorđa Brujića

 

 

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u press centru hotela TRE CANNE u Budvi, promovisana je šesta knjiga “Poslednjeg dana veče!, ĐORĐA BRUJIĆA, pisca, novinara i književnog kritičara iz Podgorice, čiji je izdavač, KZ SNS iz Podgorice.  

Nova Brujićeva knjiga, govori o potonjem progonu i pogromu Srba iz Hrvatske, koji je pjesnik neposredno doživio i tematski je okvir i tema, ovog osobenog poetskog svjedočanstva, kazao je govoreći o ovom osobenom književnom svjedočanstvu, književnik BUDIMIR DUBAK. Lativši se pomenutog pjesničkog svjedočenja, Brujić je sačekao da prodje vrijeme od tih zbivanja, da bi sa istorijske distance, mogao objektivizovati svoje neposredne doživljaje i vidjenja tog tragičnog iskustva, kojeg je, prebogata istorija srpskog naroda, kazao je Dubak. Jer, kako je rakao, pogrom i izgoni su, naša istorijska konstanta, o čemu svjedoči cjelokupna srpska poezija, od najstarijih vremena do danas.

Djordje Brujić se pribrojao tom taboru naših pjesnika. Bolna pjesnička pripovijest, koju slijedimo od prve do poslednje pjesme u ovoj knjizi, počinje gotovo idiličnim stihovima:

             “Hladio se suton, majka je ćutala mirišući vazduh

                Blag, mek, beo vazduh”…..

Medjutim, kako je istakao Budimir Dubak, ta vazdušna bonaca je prolegomena za jedno tragično putovanje u oluji. Majka, koja silazi “niz dirke od stepenica”, najavljuje samotno putovanje “Niz ulicu kao niz vetar, ističe Dubak……

Napuštanje kuće kao ognjišta bića, početak je trajne egzistencijalne studi koja obuzima obezdomljenog čovjeka i poskitani narod. Put bez odmorišta i zaklona, postaje “jedina kuća bez zidova”. U toj tužnoj koloni, samoća je ono što dominantno prati  svakog čovjeka, kome se pjesnik obraća gotovo krikom: “Čovječe, sami čovjeće”rekao je pored ostalog, književnik Budimir Dubak.

Pjesnik Djordjije Brujić je prisutnima govorio svoje  stihove i odgovarao na njihova pitanja. 

DORDJE BRUJIĆ je objavio knjige: Novi pusti dani, Strah od šuma, Uputstvo za putovanje, Kuća na ledu, Ulica za samoću i Poslednjeg dana veče, a priredio je i dvije knjige.

Kao novinar, radio je u redakcijama: Pobjede, Dana, Glasa Crnogorca, Prosvjete, Tanjuga i Politike, a trenutno radi kao novinar i urednik u Srpskim novinama i na Srpskoj radio i televiziji u Podgorici.

Dobitnik je više književnih i novinarskih nagrada, saopšteno je iz budvannskog ART PRESS-a.