Književno veče Dimitrisa Mingasa

 

Znak Grad teatra

Ambasada Grcke u Podgorici

 
 

U petak, 13. februara 2015. godine, u Modernoj galeriji u Budvi, održano je književno veče Dimitrisa Mingasa, pisca savremene grčke književnosti. Nakon nekoliko uspješnih događaja koje je „Grad teatar“ organizovao u vanfestivalskom periodu,  zimski dio programa je nastavljen predstavljanjem književnog djela ovog grčkog pisca, koji je po prvi put gostovao u Budvi i Crnoj Gori. Ovo gostovanje „Grad teatar“ je organizovao u saradnji sa Ambasadom Grčke, dok je prostor za održavanje večeri ustupila Moderna galerija iz Budve.

Učestvovali su: Dimitris Mingas, autor, prof. dr Predrag Mutavdžić, Univerzitet Beograd, Jasna Novakov Sibinović, urednica “Geopoetike”, Jula Salesiotu, Ambasada Republike Grčke u Podgorici i mr Blažo Radoman, v.d. direktora JU “Grad teatar”. Moderator večeri bila je Svetlana Ivanović.

 

Knjizevno vece

 

U uvodnom dijelu, Svetlana Ivanović, moderator književne večeri je podśetila prisutne na tradicionalno dobre i duge veze između Grčke i Budve i predstavila učesnike književne večeri. Više u video zapisu.

 

Svetlana Ivanovic

 

Mr Blažo Radoman, vršilac dužnosti direktora JU “Grad teatar”, izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Ambasadom Republike Grčke u Crnoj Gori, na organizovanju književne večeri Dimitrisa Mingasa. Blažo Radoman je naglasio da se nada da ovo neće biti prva i jedina saradnja sa Ambasadom Republike Grčke, već da će se ona znatno proširiti u narednom periodu. Više u video zapisu.

 

Blazo Radoman

 

Jula Salesiotu ispred Ambasade Republike Grčke u Podgorici, zahvalila se predstavnicima Grad teatra, koji su inicirali održavanje književne večeri Dimitrisa Mingasa. Takođe, govorila je o aktivnostima Ambasade na produbljivanju kulturne saradnje između Grčke i Crne Gore. Saradnja sa Grad teatrom biće nastavljena i proširena već u toku ljeta, odnosno u okviru realizacije osnovnog programa Festivala. Više u video zapisu.

 

Jula Salesiotu

 

Jasna Novakov Sibinović, urednica “Geopoetike” govorila je o izdavaštvu uopšte, kao i o plodnoj saradnji Geopoetike sa Dimitrisom Mingasom i ostalim grčkim piscima. Više u video zapisu.

 

Jasna Novakov Sibinovic

 

Prof. dr Predrag Mutavdžić je opširno govorio o tretmanu književnosti, uslovno rečeno kod velikih i malih naroda i poziciji grčke književnosti u uslovima primjene takvih mjerila vrijednosti. U posebnom osvrtu iznio je svoje gledanje na stvaralaštvo Dimitrisa Mingasa i njegove knjige koje je objavila Geopoetika. Više u video zapisu.

 

Predrag Mutavdzic

 

Dimitris Mingas je književnu karijeru počeo 1995. god. objavljivanjem zbirke pjesama Grliš čovjeka ako dotakneš more u izdanju  izdavačke kuće “Entevktirio”. 1999. god. izašla mu je zbrka pripovjedaka pod naslovom Napušteni, u izdanju izdavačke kuće “Polis”. Za tu knjigu nagrađen je 2000. god. od strane časopisa “Čitam”. 2001. god. izdavačka kuća “Polis” je objavila njegov roman Rijetko sniježi na ostrvima, a u novembru 2003. god.  izdavačka kuća “Metehmio” objavila je zbirku pripovjedaka pod naslovom Sam u Solunu. 2005. godine izdavačka kuća “Metehmio” je objavila njegov roman Samo smo se igrali!. U novembru 2007. ista izdavačka kuća objavila je i roman Telemahova Odiseja. U aprilu 2012. godine izašao je i roman Plutajuća ostrva. Roman Rijetko sniježi na ostrvima preveden je na italijanski jezik  i objavljen u oktobru 2004. godine od strane izdavačke kuće “Crocetti Editore”, pod naslovom Sulle isole non nevica mai, dok je romane Samo smo se igali! iTelemahova Odiseja objavila izdavačka kuća “Geopoetika”  na srpskom jeziku. U avgustu 2007. godine španski INSTITUT DEL CINEMA CATALÀ S.A. dobio je autorska prava za pisanje scenarija na knjigu. Pripovijetka Crna oluja, iz zbirke Napušteni, ekranizovana je pod istim naslovom. Njegove pripovjetke su prevedene na engleski, francuski, italijanski i kineski jezik.

 

Dimitris Mingas - 1

 

Dimitris Mingas je govorio o svom stvaralaštvu, odnosno o procesu nastajanja njegovih djela. Proces pisanja kod njega traje dosta dugo, jer se više puta vraća rukopisu, koji doživljava znatne promjene i često puta prva i zadnja varijanta nekog djela imaju jako velike razlike. Više u video zapisu.

 

Dimitris Mingas - 2

 

Gostovanje Dimitrisa Mingasa je izazvalo veliko interesovanje ljubitelja lijepe riječi, pa su posjetioci na kraju postavili niz pitanja, na koje je autor vrlo rado odgovarao, na veoma dopadljiv i lako prihvatljiv način.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

LJUBITELJI LIJEPE RIJEČI

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6