Predstava “Fine mrtve djevojke”

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 
 
30.06.2013.

GRAD TEATAR BUDVA

 

Gradsko dramsko kazalište “Gavella” Zagreb

Mate Matišić

FINE MRTVE DJEVOJKE

Reditelj: Dalibor Matanić

 

 

U neđelju, 30. juna, na sceni između crkava, gostovala je predstava „Fine mrtve djevojke“  gradskog pozorišta „Gavela“ iz Zagreba, nastala po tekstu Mate Matišića, a u režiji Dalibora Matanića.
 

Predstava Fine mrtve djevojke - 1

Predstava Fine mrtve djevojke - 2

Predstava Fine mrtve djevojke - 3

 

Režija: Dalibor Matanić
Scenograf:  Deni Šesnić
Kostimografkinja: Ana Savić Gecan

 

Predstava Fine mrtve djevojke - 4

Predstava Fine mrtve djevojke - 5

Predstava Fine mrtve djevojke - 6

 

GLUMCI:

Ivana Roščić, Nataša Janjić Lokas, Biserka Ipša, Darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešek, Đorđe Kukuljica.
 

Predstava Fine mrtve djevojke - 7

Predstava Fine mrtve djevojke - 8

Predstava Fine mrtve djevojke - 9

 

O PREDSTAVI

„I deset godina nakon premijere filma, “Fine mrtve djevojke” ukazuju se ne samo kao jedan od prvih naslova suvremene hrvatske kinematografije, već i kao još uvijek točna dijagnoza lica i naličja “hrvatskog danas”, s mnogim njegovim (našim) “-fobijama”, “-ginijama”, i “-izmima”. Komornost ovoga filma pak, njegova sabitost, snažni likovi i arhetipski sukobi što ih oni sa sobom donose, primakle su ga pozornici. Pritom je koscenarist filma, Mate Matišić, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih dramatičara, a ni Dalibor Matanić nije bez iskustva rada u teatru (u riječkom HNK Ivana pl. Zajca trenutno je na repertoaru “Sjajno mjesto za nesreću” Damira Karakaša i Nine Mitrović, u Matanićevoj režiji), pri čemu je njegov sjajan osjećaj za rad s glumcima filmska konstanta, a točnost u detektiranju društvenih problema i spremnost da se s njima suoči neupitnost. “Fine mrtve djevojke” u kazalištu “Gavella” ne žele, ali ni mogu, biti preslik filma, već punokrvna kazališna predstava, koja će film koristiti tek kao polazišnu točku za ispitivanje stanja u kojem se kao društvo nalazimo. Priča o dvije studentice, zaljubljene lezbijke, koje unajmljuju stan u kući pored zagrebačkog Zapadnog kolodvora, želeći si osigurati mirni kutak i privatnost, počinje kao melodrama, da bi se postepeno pretvorila u tragediju, sa svim posljedicama što ih ova nužno donosi, svojom se tematikom i pristupom smještajući negdje na pola puta između Almodovara i Fassbindera, dvojice filmaša itekako bliskih kazalištu…“.

Najava pozorišta Gavella

 

Predstava Fine mrtve djevojke - 10

Predstava Fine mrtve djevojke - 11

Predstava Fine mrtve djevojke - 12

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS PREDSTAVE