Izašao je 133 broj Biltena Međunarodnog savjeta za tradicionalnu muziku

 

BILTEN MEĐUNARODNOG SAVJETA ZA TRADICIONALNU MUZIKU
– BULLETIN OF THE INTERNATIONAL COUNCIL FOR
TRADITIONAL MUSIC (ICTM)

 

Januar 2017.

 

U prethodnom periodu, na stranicama portala Montenegrina.net predstavili smo Bilten Međunarodnog savjeta za tradicionalnu muziku prenoseći radove dr Zlate Marjanović koji se odnose na tradicionalnu muziku u Crnoj Gori. Broj 133. od januara 2017. godine takođe ima sadržaje koji se odnose na Crnu Goru i naravno opet iz pera dr Zlate Marjanović.  

Podśećanja radi napominjemo da Bilten Međunarodnog savjeta za tradicionalnu muziku prenosi vijesti iz svijeta etnomuzikologije, kalendare za predstojeće događaje kao i izveštaje iz ICTM studijskih grupa i ICTM nacionalnih i regionalnih poslanika.

Glasnik ICTM je osnovan 1948, kao bilten Međunarodnog savjeta narodne muzike. Do aprilskog broja 2011 (br. 118), Bilten je izlazio kao štampana publikacija, a od oktobra 2011. (br. 119), Bilten je elektronski.

Najnoviji Bilten ICTM-a, između mnoštva zanimljivih tekstova i obavještenja iz svih krajeva svijeta, objavljuje i tekst koji se odnosi na Crnu Goru, a koji je napisala dr Zlata Marjanović, etnomuzikolog. U ovom Biltenu, Zlata Marjanović, u svojstvu „oficira za vezu“ Međunarodnog savjeta za tradiocionalnu muziku, predstavila je neke od događaja koji su bili u toku prošle godine a odnose se na aktivnosti vezane za tradicionalnu muziku Crne Gore.

Prilog se odnosi na aktivnosti u okviru manifestacije “Dani Stefana Mitrov Ljubiše” koja je održana u Etnografskom muzeju u Beogradu u organizaciji Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”. Tom prilikom su promovisane knjige Nevjesta u svadbenom krugu dr Mile Medigović Stefanović, Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje: zbornik radova o paštrovskoj i budvanskoj muzičkoj tradiciji i srodnim temama, autora Dušana Medina i Zlate Marjanović i Primorju na veliko znamenje: odabrani radovi o muzičkoj tradiciji Boke Kotorske, Grblja, Budve, Maina, Pobora, Brajića, Budve, Paštrovića i Spiča (2005–2015) dr Zlate Marjanović. 

U nastavku priloga dati su sadržaji koji se odnose na promociju knjige Paštrovski almanah II koji predstavlja paštrovsko glasilo koje donosi tekstove iz raznih oblasti kao što su: turizam, prirodni resursi, obrazovanje, istorija, muzika, sport itd. Tu je prikaz žurnala Lirica koji je prezentovan 29. jula 2016. godine u Etnografskom muzeju u Perastu. 

Na kraju priloga dat je prikaz održanog Etno kampa u Kolašinu i Okruglog stola posvećenom sevdalinkama a koji je održan oktobra mjeseca 2016. godine u Pljevljima.

 

KLIKNITE NA POČETNU STRANICU BILTENA
KAKO BI OTVORILI NJEGOV SADRŽAJ
Tekst o Crnoj Gori je na 20. strani

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − 5 =