Festival “Ćirilicom” – Magično veče Ljubivoja Ršumovića

 

 

Četvrto veče književnog festivala “ĆIRILICOM”, koje je sinoć održano na sceni izmedju crkava u Starom budvanskom gradu, ostaće upamćeno, po nezaboravnom nastupu, poznatog jugosovenskog i srpskog pjesnika LJUBIVOJA RŠUMOVIĆA

Poznati poeta je govorio svoju poeziju, na njemu poseban način cijelih devedeset minuta, nagradjivan salvama aplauza od strane mnogobrojne i oduševljene publike.

Posebno zanimljiv dijalog, Ršumović je ostvario sa najmladjima, koji su mu postavljali interesantna pitanja i sa njim, spontano, skupa govorili njegove nezaboravne dječije stihove.

I ovom prilikom, poznati srpski i jugoslovenski pjesnik Ljubivoje Ršumović, dokazao je magičnu moć dobre poezije, koju će dugo pamtiti prisutni, na ovoj više nego zanimljivoj poetskoj večeri.

Pozati pjesnik se nakon završenog nastupa, još dugo zadržao u fotografisanju i spontanom razgovoru sa posjetiocina, pogotovo sa onim najmladjima.

Ljubivoje Ršumović je, pored Duška Radovića, jedan od najznačajnijih dječijih pjesnika na ovim prostorima. Objavio je više od osamdeset knjiga, a njegove pjesme pjevale su i govorile, mnoge generacije. Poznati je radio i televizijski autor, a njegova emisija “Fazoni i fore”, doživjela je 142 izvodjenja.

Tokom rada na televiziji, napisao je, vodio i režirao, šest stotina emisija, a osim dječijih emisija, snimao je i dokumentarne serije. Predsjednik je Kulturno prosvetne zajednice Srbije, a Upravni odbor Udruženja književnika Srbije, predložio ga je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umjetnosti, a opšta je ocjena, da je Ljubivoje Ršumović, jedan od najznačajnijih i najnagradjivanijih pjesnika dvadesetog i dvadeset prvog vijeka, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + 16 =