Hotel Tre Canne – Predstavljan drugi broj časopisa PAŠTROVSKI ALMANAH

 

 

U organizaciji Nevladinog udruženja (NVU) PAŠTROVSKI ALMANAH iz Budve, sinoć je u PRESS CENTRU hotela TRE CANNE u Budvi, predstavljen drugi broj časopisa PAŠTROVSKI ALMANAH, koji se bavi tradicijom, kulturno istorijskim nasljeđem i aktuelnim društvenim pitanjima Paštrovića, čiji je izdavač ovo Nevladino udruženje.

 

 

O novoj publikaciji su govoriii: osnivač i glavni urednik dr MIROSLAV LUKETIĆ, pjesnikinja STANKA STANOJEVIĆ, član redakcije STEVO DAVIDOVIĆ i ktitor i jedan od osnivača ŽELJKO MITROVIĆ, saopštio je ART PRESS iz Budve.  

Dva objavljena izdanja Paštrovskog almanaha, predstavljaju duhovno blago i biće Paštrovića, a ovaj projekat je uspio, da objedini sabornost Paštrovića, kazao je dr Miroslav Luketić. On je istakao, da se u publikacijama, nalaze tekstovi i zapisi 34 autora iz Paštrovića, među kojima su, dva akademika, 15 profesora i doktora nauka, a njihovo objavljivanje pomaže 20 ktitora iz Paštrovića. Časopisi se štampaju na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, kazao je pored ostalog devedesetogodišnji dr Luketić, pozdravljen aplauzima velikog broja prisutnih na predstavljanju Paštrovskog almanaha.

Članica redakcije, pjesnikinja Stanka Stanojević je kazala, da objavljivanja dva broja Paštrovskog almanaha, ne predstavljaju samo značajne publikacije, već značajan projekat za očuvanje paštrovske kulture, tradicije i društvenog bića. Ona je istakla, navodeći neke sentence iz objevljenih publikacija Almanaha, da nikada ne treba da nestane čarolije pisanja, jer je ništa zamijeniti ne može, da je pisanje spas od svakog zaborava i u vremenima koja brzo dolaze, al i sve brže  prolaze, da prevagne ponos nad svakim posrnućem…. Mnoge zanimljive priče, nastale na stranicama Almanaha će dugo trajati i biti dobrodošli gosti svakog doma, ne samo paštrovićkog, kazala je između ostalog Stanka Stanojević.

Almanah ima za cilj, da nas uči i podsjeća, da prenosi i memoriše, da ojača naše korijene, jer korijeni moraju biti čvrsti, da bi širili ruke prema globalnom svijetu, kazao je ktitor i jedan od osnivača Paštrovskog almanaha Željko Mitrović. On je istakao, da je Pašatrovski almanah za Paštroviće, grandiozno djelo veliki čin i poduhvat.  Sama po sebi, ideja i koncept, sadržaj, teme i obimnost, cjelovitost djela i poduhvata, čine ga jedinstvenim u našoj istoriji, a može se reći i u širem prostoru, naravno u kontekstu ovoga tipa literalnog opusa i forme. Velike pohvale Mitrović je izrekao, za umjetničko i stilsko oblikovanje ove knjige, u estetskom i svakom drugom smislu, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.  

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 5 =