Manifestacija „Dani evropske baštine“ – Slobodan Bobo Mitrović: “Kulturni pejzaž budvanskog priobalja”

 

 

Manifestacija „Dani evropske baštine“, koju JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Ministarstvom kulture po prvi put organizuje, održana je u periodu od 25. do 30. septembra 2017. godine, u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi. Program je obuhvatao izložbu dokumentarnih fotografija, stručna predavanja i promociju knjige o kulturnom pejzažu budvanskog priobalja, integrisanim u ovogodišnju centralnu temu manifestacije – „Kulturna i prirodna baština: pejzaž mogućnosti“.

 

Prvog dana manifestacije otvorena je dokumentarna izložba uveličanih reprodukcija fotografija i druge građe (litografije, planovi, crteži, razglednice…) o devet istaknutih pejzaža Budve i Paštrovića, autora arhitekte Slobodana Mitrovića i arheologa Dušana Medina.

Na uveličanim fotografijama i drugoj građi prikazani su pejzaži i podaci o podnožju brda Spas, svima poznatije kao plaža Mogren, zatim o crkvi Santa Marija in Punta i crkvici Sv. Save Osvećenog, o istoriji budvanske Citadele koja ujedno predstavlja i istoriju grada Budve, o plićaku, tunji – podvodnom sprudu koji se proteže od ostrva Sv. Nikola do Slovenske plaže, o ostrvu i crkvici Sv. Nikola. Na panoima je bio i prikaz rezidencijalnog kompleksa Miločer, ostrvca Sveti Stefan, ostaci kamenih struktura Kastelo i Lazaret u Petrovcu i dva ostrva – dvije hridi Katič i Sveta Neđelja.

Za sve one koji nijesu bili u prilici da prisustvuju otvaranju izložbe i stručnom i nadahnutom izlaganju gospodina Mitrovića, objavljujemo katalog koji je štampan povodom otvaranja izložbe. Prilika je ovo da na pravi način upotpunimo saznanja o navedenim lokalitetima i objektima, a koja su vrlo često nepotpuna i u domenu nagađanja.

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + nine =