Promovisana knjiga priča Nebojše Radovića


PISANJE KAO OSLOBADJANJE DUŠE

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve i izdavačke kuće OUROBOROS iz Podgorice, sinoć je u press centru budvanskog hotela TRE CANN-e, predstavljena veoma zanimljiva knjiga priča TRUN, fotografa i pisca NEBOJŠE RADOVIĆA iz Podgorice.

Govoreći o knjizi dr MARIJANA TERIĆ, je kazala, da je riječ o Radovićevoj knjizi modernog literarnog senzibiliteta, koja je natopljena emocijom i pisana dušom.  Njegove priče u knjizi Trun, rekonstruišu sliku  svijeta, u kojima se smisao čovjeka, manifestuje preko njegovog složenog odnosa prema stvarnosti. Radović se opredjeljuje za narativni diskurs, kao posebnu formu proznog saopštavanja, koji povezuje svakodnevnim, ili, autobiografskom pričom, a nerijetko i pjesmom u prozi, kazala je profesorica Terić.

U bilježenju unutrašnjih stanja Nebojša Radović, artistički adekvatno kreira svoju naraciju i ispoljava kreativnu moć jezika, ističe ona, dodajući, da struktura priče, tako dobija obilježja jezičke igre koju upotpunjuje mnoštvom stilogenih  sredstava, karakterističnih za pjesničke forme.  Ta smjelost, poigravanja sa stilskim figurama, posebno zaokuplja pažnju  čitalaca, jer priča iskoračuje proctor pjesništva, čime se, u funkciji isticanja ideje, insistira na opsesivnoj misli, sugeriše gradacijsko prikazivanje i afektivno stanje pripovjedača, kazala je pored ostalog, dr Marijana Terić.   

Radovićeve priče iz knjige Trn, koje je uspješno čitao dramaturg Milos Boreta, koji je bio i moderator večeri, publika je nagradjivala aplauzom, a autor knjige na kraju  nezaboravne budvanske večeri, nije sakrivao svoje oduševljenje

Prvu knjigu priča, pod nazivom Zanoktica, Nebojša Radović je objavio 2021. godine, u izdanju podgoričke izdavačke kuće Obodsko slovo, a drugu, 2022. godine u izdanju izdavačke kuće Ouroboros iz Podgorice, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + twelve =