Hotel “Splendid” Bečići – Izložba “Uramljena ljetovanja”

 

Hotel Splendid

 
 
 

U petak 23. avgusta 2013. godine, u hotelu “Splendid” u Bečićima, otvorena je izložba “Uramljena ljetovanja”, autorke dr Mile Medigović-Stefanović. Izložbu su priredili Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“, Opština Budva i Turistička organizacija opštine Budva.

 

Izlozba Uramljena ljetovanja

 

Predsjednik Udruženja “Drobni pijesak”, prof. dr Pavle R. Anđus uvodnim izlaganjem obratio se velikom broju prisutnih i istakao značaj organizovanja ovakvih izložbi. Ovakvi materijali koji se stavljaju na uvid javnosti predstavljaju lice turizma koji je rastao i razvijao se, a prikazana je i nekadašnja priroda koju polako zaboravljamo, istakao je Anđus.

 

Pavle Andjus

 

Žarko Radulović, direktor hotela “Splendid” izrazio je zadovoljstvo što je domaćin ovakve izložbe i naglasio da će i u buduće vrlo rado podržati sve akcije i manifestacije koje  budu organizovali Paštrovići.

 

Zarko Radulovic

 

Dr Anika Skovran je otvorila izložbu i tom prilikom govorila o istorijatu razvoja turizma na ovom prostoru. Ističući prirodne ljepote prostora od Kufina do Babinog vira, upoznala je prisutne sa činjenicama koje govore u prilog tome da su ljudi očarani ljepotama ovog kraja od najranijih vremena dolazili na ove prostore i pravili objekte za odmor. Postavljena izložba je veliki doprinos da se sagledaju počeci i razvoj organizovanog turizma na području Paštrovića, rekla je Anika Skovran.

 

Anika Skovran

 

Dr Mila Medigović Stefanović, autorka projekta je govorila kako je došlo do stvaranja ove izložbe. Priprema izložbe je obuhvatala istraživanje i pregled velikog broja arhivskih materijala. Kako se radilo o veoma obimnom sadržaju, projektu se priključio Dušan Medin koji se uključio u istraživački rad, naglasila je Mila Medigović Stefanović. Ona je istakla da je značajan broj Paštrovića pomogao realizaciju ovog projekta, dostavljajući stare fotografije i dokumenta koja govore o razvoju turizma na ovom području.

 

Mila Medigovic Stefanovic

 

U umjetničkom dijelu programa učestvovala je Kaća Zenović koja je otpjevala tradicionalne paštrovske pjesme.

 

Kaca Zenovic

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

PRIKAZ DIJELA IZLOŽBE

Lastva - Petrovac na moru

Poljepsanje Petrovca i okoline

Kordela od brda i spjaza

Domacini lijepih ferija

Prvijenci turizma

Primamljive stijene Lazareta

Vremeplov turistickih znamenja

Lucice carobni zaliv

Svetostefanska kolonija

Milocer izbor kraljevske porodice

Poslije pola vijeka

Drustvo prijatelja Petrovca

 

Posjetioci 1

Posjetioci 2

Posjetioci 3

Posjetioci 4

Posjetioci 5