JU Muzeji i galerije Budve – Završen edukativni projekat „Arheolab”

 

 

Edukativni projekat „Arheolab” – ljetna arheološka škola za djecu, koja je trajala od 3. avgusta do 27. avgusta 2018. godine, i bila održavana svakog dana od 9.30 do 13.30 časova u Gradskom parku Budve, zvanično završila sa radom ove godine. Školu je vodila Asja Zec, diplomirani arheolog iz Padove (Italija). Škola je tradicionalno održana u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već petu jubilarnu godinu zaredom.

Edukativni projekat „Arheolabje bio posjecen 234 puta u 22 radna dana. Polaznici su bila djeca predškolskog i školskog uzrasta iz Crne Gore i inostranstva, što je u prosjeku bilo 10 djece na dan. Relizovane su i grupne posjete, pa su školu 7. augusta posjetila djeca iz državnog vrtića “Ljubica Jovanović Maše”. Rad škole je medijski redovno praćen, kako od strane lokalnog medija RTV Budva, i nacionalne RTV Crne Gore, tako i od strane ostalih medija. U radu škole učestvovali su kao volonteri dvoje studenata arheologije I godine Filozofskog Fakulteta u Beogradu, Milica Radović i Marko Vesović.

Na ovoj školi polaznici su imali priliku da na jednostavan i interesantan način direktno dođu u kontakt sa arheološkim istraživanjima. Učestvovali su u simulaciji arheološkog iskopavanja, tačnije u drvenom boksu ispunjenom slojevima zemlje pronalazili su predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje i uvid u formiranje istorijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom dešifruju. Jednostavno rečeno, cilj je bio da djeca steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.

Partner na realizaciji međunarodne ljetnje arheološke škole Arheolab je Turistička organizacija opštine Budva.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − 4 =