Grad teatar – Najava programa za utorak, 18. jul


U utorak 18. jula, sa početkom u 21h, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala, a gost će biti Miraš Martinović.

Miraš Martinović jedan je od najautentičnijih  savremenih crnogorskih pisaca. Na ragioinalnim i širim prostorima  prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore, koje je oživio u romanensknim prozama: Putevi Prevlise, Otvaranje Agruvijuma, Teuta, Snovi u Doklei i Antički gradovi/snovi i sudbine. Objavio  romane: Jeretik, Vavilonski mudraci, Poslednji Eshilov dan, Harfistkinja iz Ura, roman o Njegošu Drugoga sunca luče i knjige priča Povatak u Aleksandriju, Glasovi  i roman Teuta kraljica Ilira. Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: Nevidljivi ljetopis, Govor kraljeva, Govor zemlje, Sašpatavanje s memorijom, Luk i lira, Glasovi iz kamena, Dan koji nije prošao, Krug začaranog vremena (izbor iz poezije), Sveska od maslinina lišća, Dan i noć u Butui, Nezapisana istorija, Bogumilske, Pesačica u kamenu, Troja domovina moja i Tužaljke iz davnine, Plesačica u kamenu i Doba velikih poema. Objavio je izbor  iz poezije Radovana Zogovića Pjesme nepokorne, CANU, 2018. i priredio knjigu Artikulisana riječ istog pjesnika, u izdanju JU Narodna biblioteka Radosav Ljumović, 2021.

O Martinovićevom životu i književnom djelu izdata je monografija pod nazivom  Živa antika, a na samom izdanju su navedene riječi  Visara Zhitiija o Martinoviću: “Pisac i pjesnik Miraš Martinović prepun je drevnih glasova, iznenađujućih likova i subjekata, koji toliko prenose život u besmrtnost, postojanje u san i san u postojanje, da nam se čini kao da se duša nekog drevnog pjesnika inkarnirala sada u nama, da bi na moderan način svjedočila o onome što je vječno i bezvremeno”.

Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta za ukupno djelo, Međunarodne književne nagrade Zlatni zmaj za doprinos fantastičnoj književnosti i Oktobarske nagarde Herceg Novog, grada  u kome živi. Član je DANU – Dukljanske akademije nauka i umjetnosti,  Crnogorskog PEN-a i Matice crnogorske.

Moderator večeri je Barbara Delać, pjesnikinja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − four =