Hotel “TRE CANNE” – Održano književno veče Vojislava Karadžića

 

 

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u subotu je, u press centru budvanskog hotela TRE CANNE,  održano književno veče, pjesnika VOJISLAVA KARADŽIĆA iz Nikšića.

U posebnom osvrtu na Kardžićevu pjesničku knjigu “Oškrinuti vidici”, književnik i književni kritičar PERIVOJE POPOVIĆ je kazao, da predstavlja u dovoljnoj mjeri stvaralački zamah kome su otvoreni, (ne samo oškrinuti) horizonti trajanja. Naravno, kako je kazao, kao i uvijek postoje bezbrojne mogućnosti, ali ovim djelom, Karadžić iskazuje stvaralačku hrabrost i snagu za odgovorna nova suočavanja realnosti života i superiornosti Pjesme.

Autentičan  jezik Vukovog predominiona i originalno inoviran stil u punoj korelaciji savremenog spoznanja diskursa, naglašene su vrijednosti ove pjesničke knjige, koju odlikije, istraživanje noviih mogućnosti riječi, nova snaga duha, vjere, novi prostori misli, svojstvena etika razuma, novooplemenjena estetika slike, istakao je pored ostalog Perivoje Popović.

Govoreći o svojim pjesmama, Vojislav Karadžić je pored ostalog kazao, da je uvijek želio, da stvori nešto što je za dobrobit čitalaca i nešto za trajnije vrijeme. U svom radu, ja sam uvijek nastojao, da obogatim jezik, da dolivam u njegov lijevak najljepše bisere riječi iz semoljskih rudokopa. One riječi koje su prošle geološke slojeve, koje su prosijane, prave riječi. Ne one riječi strane, koje bogalje naš jezik, narušavaju ga i ruže u svakom  pogledu, kazao je izmedju ostalog Karadžić.

VOJISLAV KARADŽIĆ je rodjen u Petnjici kod Šavnika. Završio je Filološki  fakultet u Beogradu, na grupi za ruski jezik i književnost.

Autor je devet zbirki poezije i dvije zbirke misli i aforizama.

Pjesme su mu objavljene na ruskom, poljskom i bjeloruskom jeziku.

Zastupljen je u relevantnim književnim časopisima, a učesnik je brojnih književnih festivala.

Karadžić je sa ruskog jezika, prveo poeziju, poznatih ruskih pisaca: Brodskog, Cvetajeve, Kuprijanova, Jušina i drugih.

Član je Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), saopštio je organizator književne večeri, budvanski ART PRESS.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − ten =