Grad teatar – Najava programa za neđelju, 20. avgust


U neđelju, 20. avgusta, na sceni Između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava “Galeb” Narodnog pozorišta iz Sombora. Predstava je nastala prema drami Antona Pavlovića Čehova, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića.

U riječi reditelja Milan Nešković navodi da: “Dugo imam želju da se bavim ‘Galebom’ kao komedijom istražujući zašto je to podnaslov drame, s obzirom na to da se mnogi ljudi nakon čitanja zapitaju zašto je Čehov to nazvao komedijom i šta je tu smiješno. Ova drama mi daje prostora da preispitujem stvari koje me zanimaju kao reditelja: Gdje živi žanr? Na sceni ili u glavi gledaoca?

Gotovo u svakoj glumačkoj školi koju poznajem, ne samo kod nas nego i širom svijeta, u nekom trenutku se rade scene iz ovog djela, te sam tako i ja kao profesor glume na akademiji, zajedno sa prethodne tri generacije studenata, istraživao i čitao ovaj komad na različite načine. Mogu slobodno da kažem da su mi taj rad i iskustvo bili najbolja i najvažnija literatura pri radu na ovoj predstavi. Hvala vam dragi studenti.

Međutim u ‘Galebu’, ima još nešto meni blisko i važno: to je priča o ljudima koje ja poznajem i koji me okružuju. Od nastanka „Galeba“ je prošlo skoro 130 godina, svijet se promjenio na mnogo načina, ali ljudski odnosi, slabosti, karakteri – ne. Sebičnost, razmaženost, sujeta, pogrešni odabiri, velike i male strasti i traganje za ljubavlju, onom istinskom između majke i djeteta, kao i ljubavnika – sve to isto i ja i svi mi danas imamo oko sebe, živimo to i sa tim ljudima, mi smo ti ljudi.

Činjenica da je Narodno pozorište Sombor imalo sluha i hrabrosti da mi dopusti da postavljam sva pitanja i bavim se studiozno i intimno ovom dramom, samo potvrđuje da je taj teatar jedan od poslednjih bastiona odbrane one prave i čiste pozorišne umjetnosti koja dopušta istinsku slobodu, koju vjerovatno i galeb oseća u letu. Ovo je moja treća režija u Narodnom pozorištu Sombor i definitivno mogu reći da, iako se često osjećam kao trgovački putnik razapet između studenata i gradova u kojima režiram, opet u ovom pozorištu pronalazim potpunu istraživačku slobodu, mir i uvek grupu posvjećenih zavjerenika koji se tokom dva mjeseca upuštaju u borbu sa neizvjesnim krajem. Ima li veće radosti od takvog povjerenja? I nek je zbog toga slava pozorištu”.

Režiju i adaptaciju teksta „Galeba“ potpisuje Milan Nešković, scenograf je Marija Kalabić, kostimograf Biljana Grgur, kompozitor i autor songova je Duda Buržujka, dok je za scenski pokret zadužena Andreja Kulešević, a za scenski govor Saša Latinović.

U predstavi igraju: Ivana V. Jovanović, Nikola Knežević, Srđan Aleksić, Ana Rudakijević, Pero Stojančević, Julija Petković, Saša Torlaković, Ninoslav Đorđević i Stefan Beronja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + nine =