Grad teatar – Održano književno veče dr Vladimira Vujovića

 

 

U poneđeljak, 13. avgusta 2018. godine, na Trgu pjesnika održano je književno veče dr Vladimira Vujovića, na kojoj je predstavljen roman „Silencio“.

Sa autorom razgovor je vodila Vesna Pavićević, prof. književnosti.

Vladimir Vujović je rođen 1991. godine u Baru. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2016. godine. Njegov roman Silencio objavljen je u ediciji Prva knjiga Matice srpske 2017. godine. Živi i radi u Baru.

U osvrtu na roman prvijenac Vladimira Vujovića, napomenuto je da roman: “dramatizuje šahovski meč Borisa Spaskog i Bobija Fišera, i samo na prvi pogled djeluje kao efektno i intrigantno literarno pakovanje političkih interesa i navijačkih strasti. Preuređena i domaštana biografija kapriciozno genijalnog i genijalno kapricioznog Bobija Fišera dopunjena je fantastičkim suočavanjem protagoniste sa svojim simboličkim tvorcem. Bobijev ulazak u svijet šaha ulazak je u svijet kombinatorike, u svijet ostvarivih mogućnosti, u svijet imaginacije njegovog tvorca, koji ga prati sve do trenutka u kom će mu otkriti da on sam nije ništa drugo nego još jedan fiktivni lik”.

Autor je, nakon prepoznavanja vrijednosti ovog romana, koji je bio i u izboru za NIN-ovu nagradu, dodao i to: “Postoji bezbroj drugih knjiga koje ljudi mogu čitati ukoliko ih zanima čista faktografija ili šahovski aspekt Bobijevog života. O tome su, uostalom, mnogi drugi pisali bolje od mene. Ovo je roman koji govori o njegovom životu i njegovom povratničkom meču. Takođe, govori i o kontekstu u kome se taj meč odigravao. Na prvom mjestu bilo mi je važno da objasnim sebi neka dešavanja tada, jer osjećam da su te godine definisale sudbinu moje generacije.”

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 2 =