Grad teatar – Izvedena predstava „Autobiografija“

 

 

U utorak, 14. avgusta 2018. godine, na sceni između crkava, izvedena je predstava Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada „Autobiografija“ Branislava Nušića u režiji Predraga Štrpca.

Povodom premijere ove predstave poznati književnik Laslo Blašković je, između ostalog, o Nušićevom životu zapisao: “Ali možda je upravo to suprotstavljeno iskustvo revnosnog državnog činovnika i pisca koji sluša samo svoj talenat, njegov počesto nesrećan život, od kojeg bi, rečeno je, pravio zašećerenu, uveseljavajuću priču, dovelo do toga da se Nušić ogledao i u tragediji i u komediji, i da je, držeći lične stvari u državnoj fascikli (kao kakav sreski pisar), upoznao život neposredno, do dna. U jednoj zdravici, upoređujući se s Gogoljem, Nušić je kazao: ‘on se i smeje i plače u svojim delima, on pati i radi; u našem malom narodu ja u tome ličim na njega; vidim i ozbiljnu i komičnu stranu života, ja se i smejem i plačem’. Dodao je i sledeće: “Izvrstan poznavalac palanačkog mentaliteta (čiji primerci, na prvi pogled, prekoračuju sami sebe, spremno se kondireći, a u suštini se plaše novog), Nušić je moćno jezički ustoličavao i već viđenim, klasičnim, i osobenim, nušićevskim sredstvima. Nušićeva komika proističe iz njegovog živog, vrcavog, narodnog jezika. Ismevajući neprolazne, možda večite, ljudske mane, Branislav Nušić je lako dobacio do našeg, i dalje prilično sumnjivog vremena.”

Predrag Štrbac je diplomirao pozorišnu i radio-režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Režirao više od četrdeset dramskih predstava po tekstovima A. P. Čehova, V. Šekspira, T. Vilijamsa, B. Srbljanović, B. Nušića, N. Koljade, H. Ibzena, M. von Majenburga, A. N. Ostrovskog, E. Volša, D. Dukovskog…

Režiju i scenografiju je uradio Predrag Štrbac, dramaturg je Božidar Knežević, saradnik na vizuelnom identitetu predstave Nikola Bradonjić, kostimograf Jasna Badnjarević, korepetitor je Maja Alvanović, scenski pokret je uradio Milan Lazić, a dizajn svjetla Marko Radanović.

U predstavi igraju: Milovan Filipović, Nebojša Savić, Milan Kovačević, Sonja Damjanović, Sanja Mikitišin i Višnja Obradović, uz muzičku pratnju Maje Alvanović (klavir).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + eight =