Grad teatar – Izvedena plesna predstava „Magbet“

 

 

U subotu, 28. jula 2018. godine, na sceni između crkava, izvedena je plesna predstava „Magbet“, nastala po motivima Šekspirove tragedije, u koreografiji Miloša Isailovića. Predstava je rađena u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Bitef teatra iz Beograda.

Miloš Isailović, koreograf, tokom rada na predstavi je istakao: „Magbeta doživljavam kao priču o unutrašnjoj borbi dvoje ljudi. Ljudi sa velikim ambicijama. Cijela priča je prožeta ženskim principom, odlučnošću, ali i manipulacijom. Sve je dozvoljeno u borbi za presto, ili danas u borbi za vlast i visoku poziciju. I na kraju se plaća previsoka cijena, kraljevstvo je dobijeno u krvi, ludilu i kajanju. Šekspir nas kroz priču o Magbetu upozorava da, ko želi vlast pod svaku cijenu, nikad nema dobre namjere i spreman je na sve. I upozorava da pazimo na svoje želje u žudnje, jer nam se mogu ostvariti. A na vrhu ostajemo sami, tu duvaju jaki vetrovi, i na toj čistini vidi se sva naša prljavština”.

Umjetnička direktorka Bitef dens kompanije i dramaturg predstave Jelena Kajgo je kazala: “Plesna predstava “Magbet”,  ima za cilj da publici predstavi nove pravce razvoja plesnog teatra, kroz koreografske inscenacije velikih djela svjetske književnosti. Koreografija predstave Magbet” povjerena je mladom koreografu Milošu Isailoviću, koji je u Bitef dens kompaniji ostvario veliki broj izuzetnih igračkih uloga, a za svoju prvu koreografsku postavku “Dunjaluku” produkciji Bitef teatra, dobio je nagradu Dimitrije Parlić. I u ovoj plesnoj postavci, baziranoj na klasičnom dramskom konceptu, “Magbet” će biti samo idejno polazište za razvoj autorovog viđenja savremenog svijeta, u kontekstu atmosfere koja vlada u ovom čuvenom Šekspirovom djelu – to je mračni svijet zavjere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja, strasti… Savremeno koreografsko tumačenje “Magbeta” nudi pregršt scenskih mogućnosti. Lik Ledi Magbet uvijek je izazivao posebnu pažnju, a svakako vrlo je atraktivna i pojava tri vještice, koje će, kao i svi ostali likovi, biti vizuelno uklopljene u vanvremenski okvir, pružajući publici osjećaj modernosto, savremenosti i nadasve univerzalnosti Šekspirovih ideja”.

Miloš Isailović rođen je 1988. godine u Loznici. Tokom školovanja u Baletskoj školi Lujo Davičo, kao jedan od najdarovitijih učenika, dobija stipendiju na Baletskoj akademiji u Cirihu. Poslije povratka iz Ciriha, diplomira u školi Lujo Davičo. Od 2009. godine igrao je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a istovremeno je i član Bitef dens kompanije u Bitef teatru. U Narodnom pozorištu je igrao je u baletima Uspavana lepotica, Labudovo jezero, Žizela, Don Kihot…, zatim u predstavama Interval, Ko to tamo peva, Viva la Vida, Dama sa kamelijama, Lisabonska priča… U Bitef dens kompaniji igrao je u produkcijama Voljen, Otelo, Božanstvena komedija, Alfa Bojsi, Kada bismo svi malo utihnuli, Yesterday, seti se da zaboraviš, Želeće mašine, Don Žuan, Ptice… Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za svoja plesačka ostvarenja, a radi i kao plesni pedagog i koreograf.

Koreografiju predstave potpisuje Miloš Isailović, kompozitor je Draško Adžić, dramaturgiju je uradila Jelena Kajgo, scenografkinja je Jasmina Holbus, kostimografkinja Slavna Martinović, reditelj na predstavi Luka Mihovilović, a dizajn svetla Jasmina Holbus i Luka Mihovilović.

U predstavi igraju Miloš Isailović, Ana Ignjatović-Zagorac, Dejan Kolarov, Nataša  Gvozdenović, Ivana Savić-Jacić, Tamara Pjević i Branko Mitrović.