Trg Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ – Održana promocija knjige „Zlatna crkva“

 

 

Promocija knjige „Zlatna crkva“ Svetoslave Ostanjine održana je na trgu Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ (JU Muzeji i galerije Budve) u Budvi 22. jula 2018. godine.

Na početku programa, u ime Ustanove, obratila se Itana Lalović koja je predstavila gošće, autorku Svetoslavu Ostanjinu i urednicu izdanja Stanku Janković Pivljanin, i pročitala Riječ autorke, koja je prisutne uvela u poetiku i dalju priču o romanu.

Nakon toga, prisutnima se obratila urednica izdanja Stanka Janković Pivljanin, koja je rekla više o poetici i radnji romana: „Prateći doživljaje moskovske novinarke Nastje na putu kroz Bosnu, Hercegovinu i Crnu Goru, autorka nas vodi kroz preporađajuću i uzbudljivu, pomalo mističnu avanturu, sa elementima krimi romana i ljubavne priče. Shvatajući ispraznost svog novinarskog poziva u kome izvještava o onome što je u interesu određenih društvenih krugova, ne baveći se problemskim društvenim pitanjima i istraživačkim novinarstvom, ujedno i osjećajući svoj unutrašnji nemir i želju za akcijom i promjenama, Nastja saznaje o novootkrivenim iskopinama u Bosni i kreće na put. Krenuvši u potragu za dobrom novinarskom pričom, Nastja u malom bosanskom selu, među jednostavnim ljudima, u ostacima materijalne kulture na našim prostorima, koji opstaju vjekovima, spajajući prošlost sa sadašnjošću, čovjeka sa čovjekom, nalazi odgovore na mnoga pitanja i dileme koje nju lično muče, shvatajući da u životu ništa nije slučajno i da se sve dešava s razlogom… možda se baš na drugom kraju svijeta i u dodiru sa nepoznatim ljudima kriju odgovori na sva naša pitanja i možda nas baš tamo čekaju najvažniji događaj u životu i najveća ljubav… Roman je vrlo složen i asocijativan, pun je slika, utisaka, čak i prolaza u fantastično… ali, sve je zapravo u službi glavne idejne potke romane. Na koji način? Svijet u kome živimo i sve ono što nam se dešava svako od nas dožiljava drugačije, kao ogledalo našeg unutrašnjeg stanja, misli, obrazovanja, prethodnog iskustva, emocionalnog i inutitivnog nivoa percepcije… nekada događaj, a nekada i najmanja sitnica u nama izazovu nekakvu sliku, ali i sjećanje, uspomenu, pokrenu razmišljanje, pruže nove uvide… da li stvarnost postoji sama po sebi, ili je naša projekcija?“

            Svetoslava Ostanjina je rođena u Vladivostoku, gradu na obali Japanskog mora, koji je od kraja XIX vijeka istočno granično utvrđenje ruske civilizacije u Aziji. Završila je Dalekoistočni državni univerzitet, po obrazovanju je novinar i filolog. Radila je u Međunarodnom fondu Dalekoistočnog državnog univerziteta, u informativnim agencijama, u gradskim novinama i gradskoj administraciji. Od 2007. do 2011. rukovodila je projektom „Ruska gazeta“, prvim izdanjem na ruskom jeziku u Crnoj Gori. Novina je okupila tim sastavljen od ruskih, srpskih i crnogorskih  autora i  nalazila aktuelne teme koje su objedinjavale interese dvije države i dva bliska slovenska naroda. Svetoslava Ostanjina živi i radi u Moskvi.

Foto: Dragan Pivljanin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + 18 =