Časopis “STVARANJE” promovisan u Press centru hotela TRE CANNEDva nova broja časopisa za književnost i kulturu Udruženja književnika Crne Gore “STVARANJE”, promovisana su 24.01.2019. godine, pred velikim brojem posjetilaca, u Press centru hotela TRE CANNE u Budvi, u organizaciji NIP ART PRESS iz Budve.  

O novim brojevima književnog časaopisa, “STVARANJE”, Udruženja književnika Crne Gore,  koji postoji preko sedamdeset godina,  ljubiteljima književnosti u Budvi, govorili su književnici i publicisti: PERIVOJE POPOVIĆ, VESELIN RAKČEVIĆ, urednica “STVARANJA” MILICA BAKRAČ, SAVO GREGOVIĆ, RADMILA KNEŽEVIĆ i RANKO PAVIĆEVIĆ.

Potpredsjednik Udruženja književnika Crne Gore i član redakcije časopisa “Stvaranje” VESELIN RAKČEVIĆ je rekao, da je ovaj časopis, kao i Udruženje književnika Crne Gore, koji postoje preko sedamdeset godina, otvoreni za sve stvaraoce, otvoreni za sve stvaraoce svijeta, koji prihvataju da budu objavljeni ćiriličnim pismom i goovore srpskim jezikom. To znači, kazao je on, da u časopisu, imamo i Hrvate i Muslimane, kao što je to slučaj i u Udruženju književnika Crne Gore…

  Književnica RADMILA KNEŽEVIĆ je pored ostalog kazala, da je čast, biti zastupljen u “Stvaranju”, jer je riječ o pravoj antologiji, najznačajnijih književnih ostvarenja velikih pisaca, na samo u Crnoj Gori. Ona  se posebno osvrnula na imena članova UKCG, objavljena u “Stvaranju”, koji su prošle godine, dobili značajne književne nagrade i priznanja u zemlji i svijetu, kao i novoprimljene članove Udruženja, koji su se u poslednjem broju časopisa predstavili svojim pjesmama i pričama.

Zvjezdani trenuci “Stvaranja”, daju nam pravo vaspostavljanja takve relacije, budući da se taj časopis, iz broja u broj, iz godine u godinu, neprikosnoveno dokazuje, kao stub, kao nesalomivi korifej, kao temelj kao istinski jezerski vrh, pred kojim, ili u kome pisac neminovno mora da  da zastane i “da se spravlja, što je učio” (Njegoš)…, istakao je književnik, književni kritičar i član redakcije “Stvaranja” PERIVOJE POPOVIĆ.  Ovaj književni časopis, bivao je, jeste i biće u krizama i dogadjala su se bolna sobitija, kazao je on, ističući, da nikada ne može i ne smije da bude “poligon materijalizovanja sujete i mržnje i obračuna, diskriminacije i osvete”, ali, za različita mišljenja, polemiku i argumente, mora uvijek da bude širom otvoren….

“Stvaranje je antoogija, te onaj ko se “drznuo” da se ozbiljnije bavi pisanjem, mora da se istinski  vrijednim ostvarenjima dobrano zasluži, da mu se riječ nadje u ovom časopisu. To podrazumijeva povjereje i hrabrost uredika i redakcije, sa osobito izraženim pragom tolerancije naspram pravog sjaja dijamanta i providne igre “igre lažnim biserima”. Isto tako i oni koji ga uredjuju, koji stvaraju Stvaranje, moraju da budu staraoci od posebnog znanja, časti i odgoovornosti….. Jer, kako je naglasio Popović, “Stvaranje je književno postanje Crne Gore.

Poslednji brojevi časopisa “Stvaranje” koje predstavljamo je, časopis adekvatnog i lijepog imena, koji je svojevremeno, mnogo značio za kulturu Crne Gore i koji nakon njegovog vaskrsenja ponovo sija, možda i  nego u vremena, kada sam kao mladi student prelistavao njegove stranice i maštao, da se jednoga dana pojavim u njemu, rekao je pisac i poublicista SAVO GREGOVIĆ. I evo, taj dan je došao zajedno sa mojom sijedom bradom, pošto je u mojim rukopisima zaiskrilo nešto, što je redakciju časopisa opredijelilo, da se nadjem medju novim članovima Udruženja književnika Crne Gore u ovoj vrijednoj knjizi.

Gregović se zahvalio kolegama piscima, koji su oživjeli ovaj ugledni časopis, prvenstveno članovima njegove redakcije i svima onima, koji su dali doprinos ponovnom radjanju.

Novinar, publicista i pisac RANKO PAVIĆEVIĆ je kazao, da je počastvovan, što je objavio svoju priču u “Stvaranju”, jer je ovaj časoapis, kroz njegovu bogatu istoriju od peko sedamdeset godina,  objavljivao najpoznatije stvaraoce. Časopis je i danas, velika i vrijedna biblioteka i riznica, koja čuva ogromno književno blago i prave književne bisere. Zbog toga će ovaj časopis za književnost i kulturu, neophodan svima onima koji čitaju i pišu, ali i onima, koji se ozviljnije bave istraživanjem istorije književnosti, ne samo u Crnoj Gori, poslednjih sedamdeset i nešto više godina, kazao je pored ostalog Ranko Pavićević.

 Časopisi “STVARANJE”, koji su predstavljeni u Budvi, u bogatom sadržaju objavljuju, poeziju, prozu i književnu kritiku,  poznatih književnih stvaralaca, kao što su: RADOMIR ANDRIĆ, DUŠKA VRHOVAC, ILIJA LAKUŠIĆ, GENADIJ KRASNIKOV, RANKO JOVOVIĆ,  DRAGAN LAKIĆEVIĆ, BUDIMIR DUBAK, TODOR  ŽIVALJEVIĆ VELIČKI, NOVICA DJURIĆ, PERIVOJE POPOVIĆ, LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ, DRAGAN HAMOVIĆ, PERO ZUBAC, MILICA BAKRAČ, RISTO PETRESKI, prof. dr ZLATA BOJOVIĆ, prof. dr JELICA STOJANOVIĆ, prof. dr DRAGAN KOPRIVICA, mr MILORAD DURUTOVIĆ, prof. VESELIN MATOVIĆ  i mnogi drugi, saopštila je u ime organizatora, budvanskog ART PRESS-a, PR JELENA PAVIĆEVIĆ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × two =