Bauo – Prezentacija projekta o nematerijalnoj baštini


U utorak, 12. decembra, s početkom u 17h, u muzej-sobi Spomen-doma “Crvena komuna” u Petrovcu na Moru biće održana prezentacija projekta “Lokalna zajednica i (njena) nematerijalna kulturna baština”. Događaj organizuje Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve.

Tom prilikom, prisutnima će se obratiti prof. dr Ljiljana Gavrilović, etnološkinja-antropološkinja (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), stručna saradnica na projektu, kao i mr Dušan Medin, izvršni direktor Društva za kulturni razvoj “Bauo” i koordinator projekta. Nakon njihovih obraćanja, predviđena je diskusija s publikom.

Projekat “Lokalna zajednica i (njena) nematerijalna kulturna baština” podrazumijevao je desetodenvni studijski boravak prof. dr Ljiljane Gavrilović, etnološkinje-antropološkinje iz Beograda, u Petrovcu na Moru (Paštrovići), prilikom čega je vršila istraživanja i radionice. Konkretno, projekat je obuhvatao rad ove eskpertkinje u polju nematerijalne baštine sa lokalnom zajednicom Petrovca na Moru, naročito sa dvije ciljne grupe: djecom/mladima i starim licima. Tom prilikom obaila je višednevne radionice s navedenim ciljnim grupama, prilikom čega je, kroz razne praktične i teorijske primjere, nastojala da unaprijedi znanje i svijest o lokalnoj nematerijalnoj kulturnoj baštini (od kojih nijednoj koncept nematerijalnog kulturnog nasljeđa nije bio naročito blizak). 

Glavni cilj projekta bio je da se nematerijalna kulturna baština, posebno ona lokalnog karaktera, po kojoj je jedna lokalna zajednica kulturno specifična u odnosu na druge, teorijski i praktično bliže predstavi izabranim ciljnim grupama iz Petrovca na Moru (Paštrovića) – i to njenim mlađim i starijim članovima i članicama, a sve s ciljem da se ista prepozna kao važan segment savremenog društva, koji vrijedi čuvati, njegovati i dalje prenositi, što će i jedna (starija) i druga (mlađa) grupa u perspektivi direktno činiti.

Studijski boravak, istraživanje i radionice prof. dr Ljiljane Gavrilović u Paštrovićima finansijski je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Ulaz je slobodan i svi zainteresovani su dobrodošli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 4 =